Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Steenbergen - Oud-Heverlee

De 17de eeuw, dat is in Vlaanderen de tijd van de bloeiende bedevaartsplekken. Deze wonderlijke kapel midden in het Meerdaalwoud is daar één van. Ze staat waar ooit aan een oude eik een miraculeus Mariabeeldje hing. Tot op vandaag is de kapel-in-het-groen een plek waar mensen graag komen. Herita zorgt voor dit mooie gebouw, samen met de Vrienden van de kapel. Het 17de-eeuwse kerkmeubilair, de oude wandschilderingen en schilderijen laten een indruk achter bij iedere bezoeker. Een stille koesterplek.


Het verhaal van Daisy

In de kapel kan je ook een heel bijzonder boek kopen, over het verhaal van Daisy. Een jonge vrouw die na een moedig gevecht tegen een langdurige ziekte op 31-jarige leeftijd overleed. 


Haar verhaal is onlosmakelijk verbonden met de kapel van O.-L.-Vrouw van Steenbergen. Voor haar overlijden had Daisy haar zorg geuit over het verval van de kapel. Na haar dood zetten haar ouders zich daarom, samen met veel anderen, belangeloos in om de kapel te doen herrijzen


Het opmerkelijke verhaal van Daisy werd uitgegeven in het boek Hemelse Vonk dat verkrijgbaar is in de kapel zelf, via kapelvansteenbergen@telenet.be of bij boekhandel Peeters. De opbrengst ervan vloeit terug naar de kapel.

Geschiedenis

Deze wonderlijke kapel staat midden in het Meerdaalwoud aan de rand van de Zoete Watervijvers. Wie het charmante monument nadert, krijgt zelfs de indruk dat hij voor een kerkje staat. Maar dit is wel degelijk een kapel. Met een vloerafmeting van 10 bij 17 meter en een hoogte van bijna 15 meter is de Kapel van Steenbergen een van de grootste van Vlaanderen.

Praktisch

Openingsuren elke zondag van 14u - 18u maandag van 18u - 20u begin mei - eind augustus: elke zondag eucharistieviering om 17u groepsbezoeken (gratis, duur: 30-45 min.) en bedevaarten na afspraak De kapel is moeilijk toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Steenbergen - Oud-Heverlee
Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Steenbergen - Oud-Heverlee
Adres en contact: 

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Steenbergen
Zoet Water - Witte Bomendreef
3050 Oud-Heverlee

De Vrienden van Onze-Lieve-Vrouw van Steenbergen vzw
T 016 47 20 75
E kapelvansteenbergen@telenet.be