Ruïnes, bouwstenen van de tijd: ambachtelijk bouwbedrijf

zaterdag, 15 juni, 2019 -
14:00 tot 18:00

De restauratie van een ruïne is in eerste plaats gericht op het behoud en de ontsluiting ervan. De site van het Prinsenkasteel is een goed voorbeeld van hoe dit in het verleden werd aangepakt. Zovele jaren later is duidelijk dat de site op diverse vlakken zwaar op de proef werd gesteld. Er dringen zich nieuwe behouds- en restauratiewerken op. We focussen op een reeks archeologische en materiaaltechnische aspecten, de basis voor een goede ontsluiting van de burchtruïne. Ze vertellen ons heel wat over het middeleeuwse bouwbedrijf en de implementatie ervan voor restauratiedoeleinden.

Programma

 • 14u: Vewelkoming en inleiding
  door Steven De Waele (directeur van het MOT - Museum voor de Oudere Technieken), Monumentenwacht & Abdijmuseum Ten Duinen
  ! Opgelet: startlocatie = Tommenmolen
 • 14.15u: ‘Ervaringen bij de restauratie van ruïnes: de hertogelijke burcht Tervuren - het ontwerptraject voor de ontsluiting van de burchtruïne’
  Spreker: Stijn Thomas (architectenbureau Teamvanmeer)
 • 14.45u‘Steenbewerking in middeleeuws Brabant’
  Spreker: Frans Doperé (onderzoeksgroep archeologie, KU Leuven)
 • 15u: Verplaatsing naar kasteelruïne Prinsenkasteel
  (MOT - adres = Guldendal 20) Per auto of te voet (1,7 km)
 • 15.30u: Bezoek aan de ruïnes en demonstraties ‘steenbewerking’
  door Frans Doperé, Stijn Van der Auwera (Monumentenwacht Vlaams-Brabant) en Hendrik Tolboom (afdeling instandhouding, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Nederland)

  het Prinsenkasteel door de ogen van de onderzoeker
  het Prinsenkasteel door de ogen van de monumentenwachter
  de steenhouwer aan het wer

 • 17u: Napraten met een drankje & hapje in het MOT
 • 18u: Einde

Praktisch

Startlocatie: Tommenmolen. Adres: Tommenmolenstraat 18, 1850 Grimbergen

Inschrijven

Deze activiteit is gratis toegankelijk. Om praktische redenen is inschrijven wel verplicht. Wees er snel bij! Stuur ten laatste drie dagen vóór elke activiteit een mail naar abdijmuseum@koksijde.be. Vermeld daarbij je naam, telefoonnummer en met hoeveel personen je zal aanwezig zijn. Pas na het ontvangen van een positieve bevestigingsmail ben je zeker van je deelname.