Verleden, heden en toekomst van de Begijnhoven

woensdag, 12 december, 2018 - 09:00 tot vrijdag, 14 december, 2018 - 16:45

Erfgoed Noorderkempen, Stad Turnhout, KU Leuven en projectpartners nodigen je graag uit voor het congres 'Verleden, heden en toekomst van de Vlaamse begijnhoven'. 

Gedurende drie dagen houden erfgoedexperten, academici, juristen, beheerders, bewoners,... dit unieke werelderfgoed tegen het licht en dit vanuit drie perspectieven

  • een cultuurhistorisch onderzoek
  • het beheer van een (wereld)erfgoedsite en de juridische aspecten
  • een reflectie over (nieuwe) erfgoedpraktijken en exploitatie


Programma

12 december

Benieuwd naar het wel en wee binnen de muren van onze Vlaamse begijnhoven? Gerenommeerde sprekers uit binnen- en buitenland belichten de geschiedenis van de begijnen van het prille begin tot nu. Ze vertellen over de kenmerken van de spiritualiteit van begijnen en over hun niet te onderschatten maatschappelijke rol doorheen de eeuwen.

13 december

Het beheer van een (wereld)erfgoedsite brengt veel uitdagingen met zich mee. Vaak gaat het om complexe gehelen van historische gebouwen met verschillende belanghebbenden. De begijnhoven zijn daar een opmerkelijk voorbeeld van. Wat zijn de mogelijke exploitatiemodellen en welke juridische kanttekeningen maak je daarbij? 

14 december

Op de Vlaamse begijnhoven krijgt het erfgoed van de begijnenbeweging een hedendaagse, veelal sociaal bewogen invulling. Welke (nieuwe) erfgoedpraktijken en tendensen treffen we aan? Wat betekenen ze voor de toekomst? We reflecteren ook over de wisselwerking tussen het onroerend, cultureel en immaterieel aspect.


Meer informatie over sprekers en nevenactiviteiten

Meer informatie vind je hier.

 

Praktisch

Het congres vindt plaats in cultuurhuis de Warande in Turnhout. Je kan je inschrijven voor één of meerdere congresdagen. De deelnameprijs per dag bedraagt 25 euro.

Tickets reserveren kan tot uiterlijk 5 december 2018.  
Tickets reserveren doe je via deze link.


Context

Het congres kadert in een samenwerking rond het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed en het feestjaar rond de 20-jarige erkenning van 13 Vlaamse begijnhoven als UNESCO-werelderfgoed. Het congres wordt gefinancierd door de Vlaamse overheid, het Europees Jaar voor het Cultureel Erfgoed, de Vlaamse UNESCO Commissie in België, Archief & Musea Turnhout, Stad Turnhout, KU Leuven, Erfgoed Noorderkempen. De partners zijn FARO, Werkplaats Immaterieel Erfgoed, CRKC, OCMW Turnhout, Brepols Publishers, Vrienden van het Begijnhof van Turnhout.