5 tips bij het bedenken van nocturnes

November… Het winteruur is ingegaan, de avonden vallen vroeger, de temperaturen zakken. Ideale omstandigheden voor een gezellige nocturne dus! Buiten is het herfst, binnen is er de warmte van ontmoetingen, ontdekkingen, babbels… We inspireren je in dit artikel graag met enkele leuke praktijkvoorbeelden van partners uit het Netwerk Open Monumenten én met tips en tricks om jouw nocturne naar een hoger level te tillen. 

Wil jij er ook iets bijzonders van maken? 

  • Breng een uniek verhaal

Doe zoals Fort 5 in Edegem en ga op zoek naar een uniek verhaal om van jouw nocturne een beklijvende belevenis te maken. Maak optimaal gebruik van je locatie tijdens een laatavondopening en gebruik letterlijk elke hoek. In Fort 5 bijvoorbeeld worden bezoekers spelers-detectives in een spannend verhaal. Ze trekken naar 1914 en gaan samen met een vrouw op zoek naar haar man die zij in de grote drukte is kwijtgeraakt. Het Fort is uiteraard een dankbare setting: donkere gangen, kale muren, een duistere sfeer... 

  • Spreek een atypisch doelpubliek aan 

Een nocturne is een ideale gelegenheid om een ruim publiek aan te trekken. En een ruim publiek aanspreken doe je door een breed gedeeld punt van interesse te zoeken. Het museum aan de IJzer deed dat prima door in te spelen op de smaakpapillen. En samen lekker eten, dat vinden we allemaal fijn. Tijdens de eerste culinaire nocturne in april 2017 genoten bezoekers van een uitstekend diner, een fantastisch panorama en een aangepast museumprogramma.

  • Maak van je noctune een totaalbeleving

Een avondopening is de ideale gelegenheid om bezoekers een totaalbeleving te bezorgen. De donkerte geeft sowieso al een extra dimensie aan het bezoek. Je kan de beleving nog specialer maken door op jouw site met andere, onverwachte, vormen van cultuur of erfgoed te werken. Domein Raversyde nodigt op de jaarlijkse nocturne muzikanten, kunstenaars en andere artiesten uit om zijn bezoekers te verrassen. 

  • Gebruik technologie

Licht, geluid en beelden kunnen jouw nocturne naar een extra level tillen. Door ze in combinatie te gebruiken tover je een ‘gewone’ nocture om in een heus spektakel. Bilzen Mysteries organiseert een betoverende klank- en lichtpromenade en brengt zo de geschiedenis van de Landcommanderij Alden Biesen tot leven. Hoe Alden Biesen dat aanpakt? Een tablet met een ‘wandelfilm’ zuigt bezoekers mee in de rijke geschiedenis van deze erfgoedsite. 

  • Werk samen

Samen bereik je meer dan in je eentje: dat geldt ook voor nocturnes! Overtuig andere erfgoedsites in jouw buurt om samen, op hetzelfde moment, een nocturne te organiseren. Wie weet slaag je er wel in om alle erfgoedsites in jouw stad samen te laten werken. Dan heb je pas een sterk en uniek aanbod! Ieper organiseert in 2019 opnieuw een nocturne in de hele stad. De nocturnes, waarin bezoekers op een unieke manier én op wandelafstand kennismaken met het adembenemende patrimonium van de stad, zijn bijzonder populair. Hier vind je alles over de vorige edities en kan je bovendien een kijkje nemen achter de schermen. 


Misschien ook interessant voor jou: 
Erfgoedinterpretatie: tips & tricks door David Penberthy
 Tips om een sociale én toegankelijke erfgoedactiviteit te organiseren 
Tips om meer uit jouw historische hoeve te halen