De voordelen van werken met stagiair(e)s

Veel studenten dromen van een job in de erfgoedsector. Jij kan helpen bouwen aan die droom! Binnen hun opleiding doen studenten vaak stages. De stages zijn een unieke kans om voeling te krijgen met de sector en om een eerste echte ervaring opdoen. Bovendien is het voor beide partijen, de student en de stageplek, een unieke ervaring om van elkaar te leren. Dat bewijzen de verhalen van Marjan Verplancke, hoofd publiekswerking in Kazerne Dossin en student Bram De Maeyer.

Werken met stagiair(e)s

Over werken met stagiaires binnen een organisatie weet Marjan Verplancke het volgende te vertellen: “Het is een tijdrovende karwei om stagiaires op te leiden. Het vraagt erg veel tijd en ook begeleiding. Maar wat je ervoor terugkrijgt is fenomenaal. Er wordt met nieuwe ogen gekeken naar je organisatie en het aanbod en de interne werking van de organisatie worden continu in vraag gesteld.” Bovendien benadrukt Marjan ook dat hoe langer studenten de kans krijgen om stage te doen, hoe meer de organisatie er aan heeft. Een duidelijke win-win situatie dus.

Van stagiaire culturele studies tot hoofd publiekswerking

Marjan Verplancke, ooit een masterstudente culturele studies en stagiaire in - het toen nog Joods Museum van Deportatie en Verzet – Kazerne Dossin, is nu in diezelfde erfgoedsite Hoofd Publiekswerking. Een zeer mooi parcours. Tijdens haar stage leerde ze gidsen, digitaliseerde ze een eigen stukje familiegeschiedenis en vertaalde ze beschrijvingen voor de archiefdatabank. Haar interesse in de Tweede Wereldoorlog en concentratiekampen is nooit verdwenen… Al is deze nu aangevuld met een professionele interesse in bezoekerscycli en een educatieve verantwoordelijkheid.

Van student geschiedenis tot stagiair in de erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience

Bram De Maeyer, student geschiedenis aan de UAntwerpen vertelt over zijn stage in de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience het volgende: “Vorig academiejaar heb ik binnen de masteropleiding Geschiedenis de eer gehad om stage te lopen in de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience. De stage bestond erin om meer dan duizend gedigitaliseerde affiches van de Eerste Wereldoorlog te beschrijven aan de hand van welgekozen tags. Wanneer ik tijdens mijn werkdag een pauze nam, belandde ik meermaals in de adembenemende Nottebohmzaal. De zaal ademt geschiedenis uit en vormt een oase van rust die in schril contrast staat met de omliggende metropool.”


Sta jij te popelen om stagiair(e)s wegwijs te maken in jouw organisatie? We lijsten in bijlage onderaan graag enkele opleidingen en contactpersonen op waarbij je steeds terecht kan. Let op: in de lijst zijn niet alle opleidingen rond erfgoed en cultuur opgenomen. Het gaat louter om een selectie.