Erfgoedproject rond Léon Stynen in 2018

Sint-Ritakerk Harelbeke

In 2018 organiseert het Architectuurarchief van de Provincie Antwerpen een Stynenjaar, in samenwerking met het Vlaams Architectuurinstituut en het Centrum Vlaamse Architectuurarchieven. Met name in Antwerpen is Léon Stynen een beeldbepalende architect.

Léon Stynen (1899-1990) ontwierp een heel aantal gebouwen, met als bekende voorbeelden deSingel (fase 1 en 2) en de BP-Building in Antwerpen. Dat is ook de stad waar de meeste van Stynens gebouwen staan, zowel privéwoningen als appartementsgebouwen. Maar ook de casino’s van Oostende en Knokke en de bijzondere Sint-Ritakerk in Harelbeke  zijn van Stynens hand. En in 1939 ontwierp Stynen, samen met Henry van de Velde en Victor Bourgeois, het Belgische paviljoen voor de wereldtentoonstelling in New York. Hij speelde daarnaast een belangrijke rol in de ontwikkeling van het architectuuronderwijs en de uitbouw van beroepsstructuren in België. Architectenwoning Léon Stynen en de Sint-Ritakerk Harelbeke stonden vorig jaar op het programma van Open Monumentendag. 

Breed project

Het project begint eind 2017 met een internationale expertenmeeting. Daarin zal worden gedebatteerd over de erfgoedwerking rond de culturele nalatenschap van architecten met een profiel als Stynen. In het najaar van 2018 volgt nog een tentoonstelling en verschijnt er ook een boekpublicatie.

Meer info 

http://www.cvaa.be/nl/activiteit/expo-leon-stynen