Heeft jouw monument al vrienden of een peter/meter?

Familiares de Dunis_Avioth

Monumenten die een ‘vrienden van’- formule aanbieden zijn niets nieuws. Exclusieve voordelen voor bezoekers die een lidmaatschap betalen, maandelijkse updates sturen van wat er gaande is in ‘hun’ monument… Het lijkt eenvoudig, maar is het niet. Om een succesvolle ‘vrienden van- formule is er meer nodig dan voordelen en een maandelijkse nieuwsbrief. We belichten enkele partners die dit op een zeer creatieve én efficiënte manier aanpakken. 

Vrienden van

Het abdijmuseum Ten Duinen in Koksijde heeft een wel heel trouwe vriendenkring die het erfgoed van de duinenabdij mee uitdraagt en bewaart. De vrienden van het museum richtten daarom de vzw Familiares de Dunis op – Latijn voor: Vrienden van Ten Duinen - en organiseren culturele activiteiten: lezingen, thema-uitstappen , steun bij evenementen in en rond het museum. Uiteraard dankt het abdijmuseum de Familiares de Dunis met tal van voordelen. Dat het om een toffe, enthousiaste en gemotiveerde vriendengroep gaat, mag duidelijk zijn. In juli maken ze zelfs een zevendaagse reis naar Duitsland en Zwitserland. 

Ook de vrienden van het nieuwe Teseum in Tongeren worden letterlijk als VIP behandeld. Naast gratis toegang, een vriendenprijs voor activiteiten van het museum en een welkomstpakket heeft het Teseum nog iets extra petto: jaarlijks organiseert het Teseum een exclusieve vriendennocture.

Adoptie

Landschap De Liereman in Turnhout gooit het over een andere boeg. Zij werken niet met een ‘vrienden van’-formule, wel met het peter-/meterschap. Als peter of meter kun je bijvoorbeeld een kudde schapen, shetlandpony’s, konikpaarden of galloway runderen adopteren. Peters en meters blijven met een nieuwsbrief op de hoogte van ‘hun’ kudde. Afhankelijk van hun donatie worden zij getrakteerd op een exclusieve wandeling of een unieke tocht door het landschap waarop de peter of meter 24 vrienden mag meenemen.

Crowdfunding

‘Vrienden van’ kunnen ook sponsors worden. Dat bewijst het Kasteel van Beauvoorde. Het kasteel zette in samenwerking met de lokale kunstvereniging Pictores een crowdfundingsactie op om een wens uit het testament van de laatste kasteelheer Arthur Merghelynck (1853-1908) waar te maken. dat er van hem een borstbeeld gemaakt zou worden. Dankzij crowdfunding kon het materiaal worden betaald. Hoe dat concreet in z’n werk ging? Bedrijven betaalden 300 euro om hun naam te laten graveren in de marmeren sokkel, en particulieren 75 euro. Het resultaat? Het beeld werd integraal gefinancierd en de kunstvereniging hield voldoende euro’s over om nog een tijdje in verf en andere materialen te kunnen voorzien. De kunstvereniging schonk het beeld aan het kasteel en tot op vandaag komen sponsors regelmatig langs om ‘hun’ kunstwerk te bewonderen.

Meer lezen over deze sites? 

Abdijmuseum Koksijde

Erfgoedsite Teseum

Landschap De Liereman

Kasteel Beauvoorde