Op de Unesco-Werelderfgoedlijst prijken... "een belangrijke, nog meer uit te spelen toeristische troef"

Op de prestigieuze Unesco-Werelderfgoedlijst prijken, veel beheerders van monumenten en landschappen dromen ervan... Vlaanderen telt momenteel vijf ‘uitverkorenen’: een groep van 13 begijnhoven, 26 belforten, Museum Plantin-Moretus en Huis Guiette in Antwerpen, en ook de volledige Brugse binnenstad. Fijn weetje: daar horen ook enkele partners uit ons Netwerk Open Monumenten bij! Ontdek welke van onze partners deze mooie erkenning genieten en lees de ervaringen van enthousiaste collega-erfgoedzorgers bij deze erkenning

Beukenbomen en begijnhoven

Minstens even beroemd als de beukenbomen van het Zoniënwoud, die in juli nog erkend werden als natuurlijk werelderfgoed, zijn de Belgische begijnhoven. Een aantal daarvan beschouwt Unesco als werelderfgoed waaronder het begijnhof van Turnhout. Het begijnhofmuseum dat gevestigd is binnen de muren van het begijnhof is een trotse partner in ons netwerk. Ook het begijnhof van Hoogstraten, één van Vlaanderens mooiste, óók met een museum prijkt op de lijst. Een ander begijnhof met wereldklasse is het Sint-Alexiusbegijnhof van Dendermonde. Dat herbergt een boomgaard, een sier- en kruidentuin en begijnhuisjes uit diverse tijden. In het Sint-Alexiusbegijnhof vind je het begijnhofmuseum

Piet Van Deun, conservator van het stedelijk begijnhofmuseum van Hoogstraten, merkte op dat sinds de erkenning veel meer groepen het begijnhof kwamen verkennen. Het grootste voordeel van de erkenning is volgens Piet de promotie voor het begijnhof en het bijhorende museum dat in hetzelfde jaar, 1999, opende. Daarnaast heeft Piet het ook over de uitstraling die het label met zich meebrengt: “niet alleen voor de pers, maar ook voor een toerist is het ‘Unesco-label’ een kwaliteitslabel”. 

Belforten

Andere bekende partners die al jaren op de erfgoedlijst staan zijn het belfort van Gent, het stadhuis van Dendermode met bijzonder belfort en de Sint-Romboutstoren.

Volgens Michèle Eeman, diensthoofd monumentenzorg in Mechelen, zet de erkenning van de toren en het begijnhof aan tot fierheid bij de Mechelse bevolking. Daarnaast is het Unescolabel volgens haar ook “een belangrijke, nog meer uit te spelen, toeristische troef!”. 

Onder de groep belforten in België en Frankrijk die erkend zijn, vallen ook de Ieperse lakenhallen met belfort. In deze wereldberoemde site is het al even bekende In Flanders Fields museum gevestigd, ook een partner in ons netwerk. 

Aan de andere kant van het land, in Limburg bevindt zich het Tongerse Teseum. Deze prachtige erfgoedsite bevindt zich pal naast de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek in Tongeren, die ook tot de groep van erkende belforten in België en Frankrijk behoort.

Wat brengt 2018?

Ondertussen maken in de Westhoek 18 begraafplaatsen en andere herinneringsplaatsen voor de Groote Oorlog kans om in 2018 werelderfgoed worden, waaronder de crypte van de IJzertoren, waar het Museum aan de IJzer is gevestigd. Zo staat er straks misschien opnieuw een partner uit ons Netwerk op de wereldlijst

Ook de voormalige landloperskolonies van Merksplas en Wortel hopen als onderdeel van het dossier Koloniën van Weldadigheid op een Unesco-erkenning door Unesco, samen met vijf Nederlandse ex-Koloniën. 2018 belooft een spannend werelderfgoedjaar te worden!