Plannen met De Voorhaven in Gent

De Voorhaven, het grootste beschermde stadsgezicht van Gent, ligt net buiten het stadscentrum, in de wijk Muide-Meulestede. Op Open Monumentendag 2016 vond hier een exclusieve activiteit voor Herita-leden plaats waar maar liefst 750 mensen op af kwamen. Met de opbrengst daarvan liet De Voorhaven vzw, sinds 2015 partner in het Netwerk Open Monumenten, een masterplan voor de geïntegreerde aanleg en ontwikkeling van de volledige site uitwerken.

De Voorhaven wordt wel eens ‘de best bewaarde 19de-eeuwse Europese haven’ genoemd. Het was stadsingenieur en latere burgemeester Emile Braun die het geheel in de jaren 1880 liet optrekken en zo de capaciteit van de Gentse haven verdubbelde. Vandaag is dit stadsdeel een parel van industrieel erfgoed, met maar liefst 15 beschermde monumenten.   

Investeren

Vzw De Voorhaven buigt zich over een harmonieuze ontwikkeling van de site. De renovaties trekken nieuwe gezinnen naar de wijk en er zijn al heel wat bedrijven uit de creatieve sector gevestigd. Er is grote belangstelling voor de woon- en kantoorlofts in de beschermde Loods 23, die volop gerenoveerd wordt. Onder Loods 23 bouwt men een ondergrondse parking: een huzarenstukje van ingenieurstechniek waar Emile Braun trots op zou zijn. De stad Gent investeert op haar beurt 5,4 miljoen euro in de omgevingsaanleg. 

Herita-leden

Op Open Monumentendag 2016 konden Herita-leden hier terecht voor een exclusieve wandeling en boottocht naar de historische maar nog actieve droogdokken. De Voorhaven vzw, intussen goed voor meer dan 400 leden, organiseert ook de rest van het jaar rondleidingen zowel op verzoek als bijvoorbeeld tijdens de Gentse Feesten. Die worden altijd druk bijgewoond. Herita-leden krijgen een kortingstarief.

Wil jij ook de Voorhaven ontdekken? Neem een kijkje op de website