Restauratiepremie voor Antwerpse forten 2 en 3

Fort 2 Wommelgem

Op 17 maart maakte minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois bekend dat hij een premie van 1,7 miljoen toekent voor de restauratie van twee Antwerpse forten: fort 2 in Wommelgem en fort 3 in Borsbeek. Beide forten behoren tot de 19de-eeuwse Brialmontvesting.

RESTAURATIEPREMIE VOOR ANTWERPSE FORTEN 2 EN 3 

De fortengordel rond Antwerpen is een indrukwekkend staaltje erfgoed, dat een duidelijk beeld geeft van het belang van Antwerpen in de nationale defensie in de 19de eeuw. Van de oorspronkelijke acht forten bleven er zeven bewaard. Het zijn groene oases en recreatieve zones langs het traject van de ring. Ze genieten inmiddels een beschermd statuut vanwege hun erfgoedwaarde.

FORT 2

Sinds 1996 is het fort in Wommelgem beschermd als monument. Vandaag zijn er vijf musea in gevestigd en staat een deel van het fort ter beschikking van verenigingen. 
De premie van 704.937,40 euro dient voor de restauratie van het schrijnwerk en metselwerk van het hoofdgebouw, een gedeeltelijke reconstructie van de oorspronkelijke gevels en de waterafdichting van het officerengebouw.

FORT 3

Fort 3 is sinds 2006 beschermd en wordt, net als fort 2, door lokale verenigingen gebruikt. Zeker in de zomermaanden is het een populaire plek: er is een zomerbar, discogolf en speelparcours voor kinderen. 
De premie van 1.067.536,15 euro zal dienen voor de restauratie en herbestemming van de linkergalerij. De lokalen worden omgetoverd tot polyvalente ruimtes. Ook in dit fort worden de gevels gedeeltelijk gereconstrueerd en wordt het dak gedicht. Bovendien zal de ophoging van de omgeving het fort beter toegankelijk maken.