Vlaamse begijnhoven vieren 20 jaar UNESCO-erkenning

Wat een jaar, 2018! Naast het Europees Jaar van het Cultureel erfgoed viert Open Monumentendag zijn dertigste editie en vieren de Vlaamse begijnhoven de 20ste verjaardag van de UNESCO-erkenning. Op 2 december 1998 schreef UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) de begijnhoven van Brugge, Dendermonde, Diest, Gent (twee begijnhoven), Hoogstraten, Kortrijk, Leuven, Lier, Mechelen, Sint-Truiden, Tongeren en Turnhout in op haar lijst van werelderfgoed. 


Speciaal voor deze twintigste verjaardag werd een breed programma uitgewerkt. Een eerste initiatief is bijvoorbeeld de rondreizende expo 'Begijnhoven. Eeuwenoud. Eigentijds.' in de universiteitsbibliotheek van de KU Leuven. De expo legt de nadruk op de hedendaagse cultuur waarin begijnhoven nog steeds relevante en actuele plekken zijn. In oktober houdt de tentoonstelling halt in Turnhout. 


Begijnhoven nemen vandaag vaak een hernieuwde rol op in de samenleving. Begijnhoven bieden als 'stad in de stad' een plaats van zingeving en rust. De vorm van samenleven die er ontstaat kan een nieuwe socio-culturele dynamiek teweegbrengen. In Turnhout zal deze dynamiek onder de loep genomen worden tijdens twee congresdagen (meer informatie hierover volgt). Het hele feestprogramma vind je hier.