Wil jij een rol spelen in het Europees jaar van Cultureel Erfgoed in 2018?

Voices of Culture and Heritage

Anna Athanasopoulou op ons Open Monumentencongres: stel je vragen 

Het thema van het Europees jaar van Cultureel Erfgoed is "Sharing Heritage". Doel is om de rol van erfgoed te benadrukken bij het zoeken naar de gedeelde geschiedenis en identiteit van Europese burgers. Anna Athanasopoulou, hoofd van het directoraat-generaal Onderwijs en cultuur van de Europese Commissie en verantwoordelijk voor het "Creative Europe" programma, is een van de keynote sprekers op ons Open Monumentencongres van 16 maart 2017 in CC De Grote Post, Oostende. 

A special target group of the European Cultural Heritage Year is the younger generation. The challenge is not only to spark enthusiasm for cultural heritage amongst this group, but also to make it relevant for them – in order to offer the young generation a possibility to shape our cultural heritage”, aldus de initiatiefnemers (www.sharingheritage.eu).

Lees de concept paper over het Europees Jaar en stel je vragen op het Open Monumentencongres aan Anna Athanasopoulou. Nog niet ingeschreven voor het congres? Doe het dan snel via de website


Wil jij als erfgoedorganisatie een rol spelen? 

Ter voorbereiding van het Europees jaar betrekt de Europese Commissie, naast de lidstaten, nu ook actief het brede erfgoedveld en de erfgoedorganisaties. Hiervoor wordt de oproep Voices of Culture and Heritage gelanceerd. "It aims to strengthen the advocacy capacity of the cultural sector in policy debates on culture at European level, while encouraging it to work in a more collaborative way."

De oproep heeft twee doelstellingen:

  • een groep samenstellen van ongeveer dertig deelnemers uit de internationale cultuursector en de cultureel-erfgoedsector om deel te nemen aan besprekingen met de Europese Commissie
  • een databestand samenstellen van culturele instellingen en cultureel-erfgoedorganisaties die op de hoogte willen blijven van de nationale en Europese activiteiten voor het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed 2018

Wil jij als erfgoedorganisatie een rol spelen in het Europees Jaar van het Erfgoed en jouw expertise en ideeën delen? Jouw stem op Europees niveau laten horen? Stel je dan kandidaat voor het traject "Voices of Culture and Heritage" voor 20 februari via de website
 

Lovend statement van Tibor Navracsics aan Herita 

De vorige editie van ons congres "Interpret Europe" stond in het teken van erfgoedinterpretatie in relatie tot de toekomst van Europa en het Europees erfgoed. Op deze internationale editie in Mechelen verwelkomden we 200 deelnemers uit 27 verschillende landen. 
Europees Commissaris Tibor Navracsics steunde toen al onze doelstelling rond erfgoedinterpretatie (mei 2016): 

“Heritage reminds us that today’s society is the result of centuries of political, artistic, scientific and intellectual development. Through interpretation, I believe heritage can contribute to the building of communities, not just at local level, but also on a national and European levels. Bringing citizens closer to their heritage is about bringing them closer to each other, and this is an important step towards a more inclusive society." 

"I congratulate you on all your activities in the field of heritage and I look forward to continuing our work with you in the future, in particular in the occasion of the possible European Year of Cultural Heritage"

Lees het volledig statement van Tibor Navracsics in bijlage. 


Meer info

http://www.consilium.europa.eu/en/press/press-releases/2017/02/09-cultural-heritage/
http://ec.europa.eu/culture/news/20160830-commission-proposal-cultural-heritage-2018_en
http://herita.be/netwerk-ontdek/nieuws/2018-europees-jaar-van-het-erfgoed