Menu

Abdijsite Herkenrode

Abdijsite Herkenrode

De abdijsite van Herkenrode is een ministadje dat meer dan achthonderd jaar geschiedenis herbergt. Herkenrode was de eerste en grootste abdij in Europa voor vrouwelijke cisterciënzers.

In de vruchtbare Demervallei nabij Hasselt stichtte Gerard I van Loon in de 12de eeuw een vrouwenabdij, die al snel bij de orde van Cîteaux zou worden ingelijfd. Naar algemene cisterciënzerfilosofie stond de abdij volledig voor haar eigen voorzieningen in.

Tot op vandaag vind je op de abdijsite Herkenrode de verblijven van de zusters, de schuren waar de voorraden werden opgeslagen, kruidentuinen en molens. Op de plek van de vroegere abdijkerk verrijst nu ‘The Quiet View’, een kunstwerk van Hans Op de Beeck dat je de stilte en sereniteit van het religieuze hart van weleer laat beleven.

Herita, de stad Hasselt en tal van andere partners nodigen je uit om in het belevingscentrum de geschiedenis van de site te ontdekken. Na je bezoek kan je genieten van een hapje en een drankje in de voormalige paardenstallen.

Herkenrode

Bedrijvigheid op de site

Net zoals in de hoogdagen van de abdij, is er ook vandaag veel bedrijvigheid op de site. In de voormalige hoevegebouwen, zijn de kantoren en Conceptwinkel van kinderboekenuitgeverij Clavis te vinden. In het Herkenrode Belevingscentrum vind je een bezoekersonthaal, een horecazaak en een erfgoedwinkel.  

De noordelijke vleugel van de site herbergt ondersteunende functies voor de imposante tiendschuur, de huidige feestzaal en evenementenlocatie. 

Abdijsite Herkenrode beschikt over de nodige infrastructuur om bedrijven en privé-organisatoren te ontvangen. De infrastructuur leent zich voor verschillende activiteiten, van presentaties en vergaderingen, tot teambuildings en exposities.  Het Poortgebouw, de Abdijmolen en de Tuiltermolen zijn gedroomde locaties voor dergelijke activiteiten. 

De Tuiltermolen vormt de uitvalsbasis van Herkenrode vzw en Arktos vzw. Deze vzw geeft jongeren met gedragsproblemen een zinvolle dagbesteding.

Abdijsite Herkenrode

Beleving

Niet alleen in het belevingscentrum, maar ook op andere plekken valt er voor bezoekers iets te beleven. Het centrale historische hart van de abdijsite, de plek waar ooit de grote abdijkerk stond, kreeg een gedurfde hedendaagse invulling. De sporen van de grootsheid van de kerk zijn nu niet zo eenvoudig meer te ontwaren. Herita heeft deze verdwenen plek van bezinning en stilte teruggebracht in een hedendaagse vormgeving. Hans Op de Beeck creëerde hier het kunstwerk ‘The Quiet View’, dat de beleving van de abdijsite alleen maar versterkt.

Abdijsite Herkenrode fungeert ook als cultuur- en kunstbaken in de wijdere regio. De Sage van de Eenhoorn, het grootste publieksevenement op de site, lokt elk jaar veel bezoekers. De twee molens – de Tuiltermolen en de Abdijmolen – leggen zich erop toe om oude technieken beter bekend te maken bij het ruime publiek. Zo speelt Herkenrode ook een rol als kennismakingspunt met oude technieken. De vrijwillige molenaars van ‘Molenvrienden Zuid-Limburg’ vertellen bezoekers gepassioneerd over de werking van de pas gerestaureerde abdijmolen.

Wandelaars en fietsers kunnen genieten van een deugddoende pauze met een hapje en drankje in de voormalige paardenstallen.

Als curator van de hele site onderhoudt Herita de relaties met alle partners en exploitanten en bewaakt ze de publieke toegankelijkheid en de kwalitatieve beleving van de hele site.

Behoud en beheer

De abdijsite en het beschermde landschap werden erken als Open Erfgoed in ontwikkeling.

Meer over Abdijsite Herkenrode