Menu

Bekroonde Herbestemming Predikherenklooster tot Bibliotheek: een motor van ontwikkeling van de buurt

Predikheren Mechelen

Bekroonde Herbestemming Predikherenklooster tot Bibliotheek: een motor van ontwikkeling van de buurt

Door Wouter Callebaut, Callebaut Architecten

Callebaut
Wouter Callebaut
Zaakvoerder Callebaut Architecten

De herbestemming van een stadskanker in Mechelen groeide uit tot anker en motor van de ontwikkeling van de buurt en tot groot engagement en interesse van de Mechelaar.

Wat kan je verwachten van deze sessie?

Door deze ruïne in zijn schoonheid te gaan restaureren en herbestemmen, werd ook het verhaal van de site maximaal opgenomen in de renovatie. Het werd niet alleen een plek met een verhaal maar ook een plek om op verhaal te komen. De bibliotheek van Mechelen kreeg hier zijn onderdak maar bovendien werden veel meer ruimten opengesteld voor de bezoeker. Zo kwam er een restaurant, jazz zolder, kerk als toekomstig symposium plek, vrije pandgangen met een binnentuin met boom en bank.

De Mechelaars werden via verschillende kanalen op de hoogte gehouden van de restauratie die 4 jaar duurde. Dit kreeg alsmaar meer interesse met een hoogtepunt bij de opening in september 2019. Toen werd er met een grote optocht de laatste boeken naar het Predikheren gedragen wat een ware volkstoeloop op het gebouw deed ontstaan. Een verhaal over herbestemmen, vakkundig restaureren van een ruïne, waardevolle plekken met een verhaal en de Mechelaar dat het gebouw nu volledig omarmt en claimt.