Menu

Brugge-Mariastad bundelt alle Mariabeelden op Brugse gevels in nieuw boek

De organisatie

Brugge-​Mariastad vzw is een Brugse vereniging die het erfgoed in de openbare ruimte van Brugge bewaakt.  Meer specifiek focust de vzw op Maria-​ en andere heiligenbeelden, hun nissen en hun kapellen die zich bevinden in en aan de straatgevels van gebouwen in de historische binnenstad. Op die manier probeert Brugge-​Mariastad vzw een broos erfgoed te vrijwaren en over te dragen aan de volgende generaties. De vereniging is ongeveer 45 jaar actief en mag meer dan honderd realisaties op haar naam schrijven.

Brugge-Mariastad

Het erfgoed

Het project omvat geen Mariabeeldje of de restauratie van een nis, maar wel een vernieuwde en uitgebreide publicatie van Brugge-Mariastad vzw om het Brugse Mariale erfgoed bij het brede publiek bekend te maken. Tien jaar geleden bracht Brugge-Mariastad vzw een boekje op de markt over Brugse Mariabeelden met een inventarisatie per straat. Bij deze eerste publicatie hoorden echter geen foto's. Het bestuur van Brugge-Mariastad vzw besliste om een vernieuwde en herwerkte uitgave te publiceren omdat een update van dit Mariale erfgoed nodig  was via fotografisch materiaal om aldus de lezer bewust te maken van hoe mooi en broos ons erfgoed is.

Het project

"'t Onze Vrowtjie an mien fasaade" is een wetenschappelijk gefundeerde uitgave. Totaal nieuw is de fotografische inventaris van alle Mariabeelden zichtbaar op de Brugse gevels van de binnenstad. Bij elk beeld zijn de identificatiegegevens vermeld.
Het gaat om een publicatie met 216 bladzijden op A5 formaat en met achteraan een foto-inventaris van 329 Mariabeelden. De auteur is Benoit Kervyn de Volkaersbeke, consulent religieus erfgoed van de stad Brugge. De fotografie is van de hand van Johan Gabriëls en Eddy Galle.

Wil jij ook je steentje bijdragen aan dit erfgoedproject? Dat kan met een gift. Jouw gift is fiscaal aftrekbaar vanaf € 40 per jaar. Je ontvangt van ons een officieel attest waarmee je via je belastingen 45% van je gift recupereert.

Praktisch

 • Naam: Brugge-​​​Mariastad v.z.w.
 • Rekeningnummer: BE25 7450 4028 5482 - met vermelding van 'gift projectrekening Brugge Mariastad'
 • Adres:
  De Four Willy, secretaris-​​​ penningmeester
  Molenstraat 138
  8310 Assebroek
 • Tel.:  050 37 70 75
 • E-​mailwillydefour@skynet.be
 • Websitewww.bruggemariastad.brugseverenigingen.be

Behalve een gloednieuwe publicatie, wil Brugge-Mariastad vzw ook aan de restauratie van een ins en de aankoop van een bijzondere replica. Ook dit project kan je steunen via een gift op een Herita-​projectrekening.