Menu

Brugge-Mariastad restaureert historische nis en plaatst bijhorende replica

Brugge Mariastad

De organisatie

Brugge-Mariastad vzw is een Brugse vereniging die het erfgoed in de openbare ruimte van Brugge bewaakt.  Meer specifiek focust de vzw op Maria- en andere heiligenbeelden, hun nissen en hun kapellen die zich bevinden in en aan de straatgevels van gebouwen in de historische binnenstad. Op die manier probeert Brugge-Mariastad vzw een broos erfgoed te vrijwaren en over te dragen aan de volgende generaties. De vereniging is ongeveer 45 jaar actief en mag meer dan honderd realisaties op haar naam schrijven.

Het erfgoed

Het project omvat de aankoop van een Mariabeeld  type Onze-Lieve-Vrouw van Vlaanderen, een replica gemaakt volgens het bestaande beeld.
Het beeld zal geplaatst worden in de nis van de zijgevel van het pand gelegen Spiegelrei 25 /Genthof. Het gebouw behoort bij het beschermd stadsgezicht en is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed, stadswoning "Dist de Cleene Baers" sinds 14/09/2009.
 

Brugge Mariastad

Het project

Wie Brugge bezoekt let er in eerste instantie misschien niet op, maar heel wat Brugse gevels bevatten een lege nis. Daarom wil Brugge-Mariastad op regelmatige basis Mariabeelden aankopen, beelden laten kappen of om replica's te maken.

Voor dit project werd met de eigenaar afgesproken om het bestaande beeld weg te nemen en een replica te laten maken omdat het bestaande beeld veel te klein was voor de nis. De ambachtelijke steenkapperij  te Waardamme zal een afgietsel maken dat bestaat uit kwartscomposieten. Het beeld is waterbestendig, kleurvast, kras-en corrosiebestendig. De streefdatum voor de plaatsing is gepland voor september/oktober 2020.

Wil jij ook je steentje bijdragen aan dit erfgoedproject? Dat kan met een gift. Jouw gift is fiscaal aftrekbaar vanaf € 40 per jaar. Je ontvangt van ons een officieel attest waarmee je via je belastingen 45% van je gift recupereert.

Praktisch

 • Naam: Brugge-​​Mariastad v.z.w.
 • Rekeningnummer: BE25 7450 4028 5482 met vermelding van 'gift projectrekening Brugge Mariastad'
 • Adres:
  De Four Willy, secretaris-​​ penningmeester
  Molenstraat 138
  8310 Assebroek
 • Tel.:  050 37 70 75
 • e-​mailwillydefour@skynet.be
 • websitewww.bruggemariastad.brugseverenigingen.be

Behalve de restauratie van een nis en de aankoop van een replica, werkt Brugge-Mariastad vzw ook een gloednieuwe publicatie. Ook dit project kan je steunen via een gift op een Herita-projectrekening.