Menu

Nuttige tips en inspiratie voor jouw erfgoedwerking tijdens het coronavirus

Heropening musea en historische gebouwen vanaf 18 mei

De Nationale Veiligheidsraad maakte op 13 mei bekend dat musea en culturele bezienswaardigheden (historische gebouwen en monumenten, kastelen, citadellen) vanaf 18 mei terug de deuren mogen openen. Deze heropening dient te gebeuren onder strikte voorwaarden. Zo moeten musea en historische gebouwen vooraf tickets verkopen, het aantal bezoekers beperken en een circulatieplan opstellen.

Lees hier het persbericht van de premier.

Publiekswerking en het coronavirus

Juridische vragen

Coronavirus

Aansprakelijkheid bij heropstart activiteiten

Door de coronacrisis lagen alle gezamenlijke activiteiten lange tijd stil maar van zodra de overheid het toelaat, kunnen organisaties opnieuw activiteiten organiseren. Dat moet gebeuren met inachtneming van alle veiligheidsmaatregelen en uiteraard draagt elke deelnemer haar of zijn eigen verantwoordelijkheid.

Maar wat doe je als iemand meent dat hij toch besmet is geraakt tijdens een activiteit van jouw organisatie en daarvoor zelfs juridische stappen onderneemt? Kan dat zomaar? Wat kan jij dan doen? Wie is verantwoordelijk? Ben je hiertegen verzekerd? Op de website van SCWITCH, een netwerk van socioculturele federaties en steunpunten, vind je hierover basisinformatie en enkele praktische tips.               

 

Fondsenwerving tijdens corona

Veel monumenten in Vlaanderen voelen de economische gevolgen van de lockdown. Om het hoofd boven water te houden kijken sommige organisaties naar crowdfunding als een manier om hun verloren inkomsten te compenseren. Via crowdfunding kan je niet alleen extra financiële middelen aanboren, maar tegelijk jouw achterban mobiliseren voor jouw monument. Zo hoopte het MIMA, het street-art museum in Molenbeek, om tegen het einde van het jaar zo’n 15 000 euro op te halen om haar werking te kunnen voortzetten. Na een paar weken staat de teller al op 27 000 euro! Voor deze actie maakte het museum gebruik van het crowdfundingsplatform KissKissBankBank.

Publiekswerking tijdens corona

Het coronavirus dwingt iedereen in de erfgoedsector om creatief na te denken. Nu veel erfgoedinstellingen gesloten zijn en iedereen geadviseerd wordt om binnen te blijven, kunnen we onze verhalen enkel nog digitaal vertellen. We geven je hieronder inspiratie van partners in het Netwerk Open Monumenten die volop inzetten op digitale ontsluiting.

Inspiratie rond digitale ontsluiting

Erfgoedevenementen

Vrijwilligerswerk tijdens het coronavirus

Internationale inspiratie

Een blik achter onze schermen

Cultureel erfgoed

Epidemieën in historisch perspectief