Menu

De collega's: Tamara Ingels

Grafzerkje

Voor deze editie van De Collega’s zetten we Tamara Ingels in de kijker. Zij is zaakvoerder bij INTRO Cultuur en Media en daarnaast voorzitter van VZW Grafzerkje. 

Dag Tamara, je bent zowel professioneel als op vrijwillige basis bezig met funerair erfgoed. Waar komt deze interesse vandaan? 

"Ik ben altijd al geboeid geweest door de menselijke zoektocht naar essentie. Zo focuste mijn doctoraat op de link tussen spiritualiteit en kunst. Nadien werkte ik als gids voor het etnografisch museum van Antwerpen (nu onderdeel van het MAS) waar spiritualiteit in het kader van leven en dood ook een belangrijke rol speelde in de collectie.

Als je mij vraagt waar je het leven tegenkomt, dan zeg ik in de dood, wat het best tot uiting komt in grafmonumenten. Wat me ook enorm aanspreekt is het feit dat het bestuderen van funerair erfgoed vraagt om een veelheid aan een integratie van verschillende werkvelden en invalshoeken. Je kan hiervoor niet in hokjes denken."

Tamara Ingels

Hoe heb je deze interesse professioneel vertaald?

"Ik wou de academische kennis die ik had opgedaan in mijn doctoraat een praktische uitwerking geven. Met mijn bedrijf INTRO wil ik dan ook mensen warm maken voor kunst, cultuur en media, op een (inter)actieve en leerrijke manier. De afgelopen tien jaar is onze focus geleidelijk aan verplaatst naar funerair erfgoed. Zo krijgen we vragen over het opmaken van beheersplannen voor begraafplaatsen, inventarisering, ontsluiting,… Elke begraafplaats veronderstelt een vorm van maatwerk."

 

Heb je zelf een favoriet grafmonument?

"Zeker! Het grafmonument van Samuel Tolkowsky en zijn vrouw Elisa op de Joodse afdeling van het Schoonselhof is niet alleen prachtig uitgevoerd, maar ook beladen met symboliek. Zo refereert het monument zowel naar de liefde voor zijn vrouw als naar zijn inzet voor de Joodse gemeenschap in Antwerpen."

Meer over funerair erfgoed

Ken je deze collega's al?