Menu

De Hertboom Windmolen is dringend toe aan onderhoud

Hertboom windmolen

De organisatie

In 2002 werd de molen na een grondige restauratie opnieuw geopend voor het publiek. De Hertboom Windmolen wordt sinds 2004 beheerd door de Windmolen Hertboom vzw. De vzw wil de molen ontsluiten voor het publiek en hem maalvaardig houden. Sinds 1944 is de molen ook beschermd als monument.

Het erfgoed

Uit historische documenten blijkt dat er al in de 14de eeuw een molen moet gestaan hebben op deze prachtige plek. In een cijnsboek uit 1391 wordt voor het eerst melding gemaakt van de 'Hertboommolen'. De molen in zijn huidige vorm dateert van 1725. 2 jaar later, in 1727 werd hij volledig afgewerkt. In de loop van de geschiedenis werd de molen verschillende keren ontmanteld en gerestaureerd. Meer over de molen lees je hier.

Heb je het gevoel dat de molen je bekend voorkomt? Dat kan! In de jaren '60 verwierf de molen nationale bekendheid omdat hij een prominente rol vervulde in de jeugdserie 'Kapitein Zeppos'. 

Hertboom windmolen

Het project

De voorbije jaren vonden verschillende kleine onderhoudswerken plaats. Zo werd een smeersysteem aangebracht om vet te spuiten "tussen vel en vlees" omdat de molen niet meer naar de wind gezet kon worden.  Het naar de wind zetten van de molen wordt onder molenaars ook wel "kruien" genoemd. 

Ongeveer 20 jaar na heropening van de molen is het tijd voor een grondiger onderhoud. Onder andere de staak zou opnieuw rechtgezet moeten worden. De onderhoudspremie is niet voldoende om de molen het onderhoud te geven dat hij verdient.  Daarom rekent de vereniging op jouw steun!

Wil jij ook je steentje bijdragen aan dit erfgoedproject? Dat kan met een gift. Jouw gift is fiscaal aftrekbaar vanaf € 40 per jaar. Je ontvangt van ons een officieel attest waarmee je via je belastingen 45% van je gift recupereert

Praktisch

  • Naam: Windmolen Hertboom vzw
  • Rekeningnummer: BE17 7460 2786 5421 - met vermelding 'Gift Hertboommolen'
  • Meer weten? info@windmolen.be
  • Volg de molen op Facebook
  • Bezoek de website

De molen bezoeken? Dat kan. Adres: Molenkauter 9, 1760 Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek (Roosdaal)

De molen is open van 11 tot 17 uur elke zon- en feestdag van mei tot september en elke zondag van oktober tot april. Het Hertboommolenmuseum is open elke derde zondag van de maand van 14 tot 17 uur. Groepsbezoeken mogelijk op andere dagen na afspraak.