Menu

De Keiligbrug met bijhorende rotspartijen in Antwerpen is aan restauratie toe

Keiligbrug Antwerpen

De organisatie: Stad Antwerpen

De stad Antwerpen telt zo'n 1100 beschermde monumenten. Daarnaast zijn er 31 beschermde landschappen en 1300 panden die deel uitmaken van een beschermd stads- of dorpsgezicht. 

Dit rijke verleden wil de stad niet uit het oog verliezen. Net daarom wil Stad Antwerpen het verleden gebruiken als hefboom om de stad verder te ontwikkelen. 
Het Stadspark is een uniek gebied in het hart van Antwerpen, één van de groene parels van het Antwerpse groenpatrimonium. Het park heeft door zijn centrale ligging een bijzondere uitstraling en aantrekkingskracht voor bewoners en bezoekers. 

Het erfgoed

De Duitse landschapsarchitect Eduard Keilig ontwierp het Stadspark in 1867 in Engelse landschapsstijl. Het kenmerkt zich door een romantisch, vaak glooiend landschap met boomgroepen, slingerende wandelpaden, doorkijkjes en decoratieve elementen zoals rotspartijen, grotten en een hangbrug.

Die hangbrug, die naar zijn ontwerper de Keiligbrug genoemd werd, is gemaakt van smeedijzer en werd in 1869 voltooid. Ze heeft een lengte van 27,5 meter en is afgewerkt met kunstmatige rotsen aan de uiteindes. Het beschermde monument vertoont tekenen van slijtage. Een algemene restauratie van de brug en de rotsen is noodzakelijk. Meer weten over de Keiligbrug? Hier vind je een gedetailleerde beschrijving. 

Keiligbrug

Het project

Vanwege het intensief gebruik door de vele bezoekers vertoont het beschermde monument tekenen van slijtage. Een algemene restauratie is nodig om de 150 jaar oude brug haar functie als ontmoetingsplek en onderdeel van de wandelroutes in het park te laten behouden.

De stad Antwerpen maakt 358.000 euro vrij voor de restauratie van de brug in 2020. Het herstellen van de brughoofden en de rotspartijen hoort er momenteel niet bij. De geschatte kostprijs, exclusief btw, hiervan bedraagt 409.000 euro. De stad dient voor deze werken een subsidieaanvraag in bij het Agentschap Onroerend Erfgoed Vlaanderen. De subsidie bedraagt maximaal 60% van de restauratiekosten. Voor het resterende bedrag is een projectrekening geopend. Zo kan iedereen het project financieel steunen!

Je kan er dus mee voor zorgen dat niet alleen de brug, maar ook de bijhorende rotsen in volle glorie hersteld worden.

Steun

Wil jij ook je steentje bijdragen aan dit erfgoedproject? Dat kan met een gift. Jouw gift is fiscaal aftrekbaar vanaf € 40 per jaar. Je ontvangt van ons een officieel attest waarmee je via je belastingen 45% van je gift recupereert. 

Praktisch

Naam:  Hangbrug in het Stadspark van Antwerpen
Rekeningnummer: BE49 7460 2586 2571 - met vermelding 'gift Keiligbrug'

Contact