Menu

Den Wolsack en De Hofkamer

Hofkamer

Het monumentale huis Den Wolsack met Hofkamer in de tuin is een goed bewaard geheim in hartje Antwerpen. 

Over Den Wolsack en De Hofkamer

Het verhaal van Den Wolsack begint in de 15de eeuw: Antwerpen was een belangrijk centrum voor de wol-nijverheid, en de wijk functioneerde bijna vier eeuwen lang als voornaamste commerciële centrum van de stad. De straat werd herdoopt tot Wolstraat, en ook de term ‘Wolsack’ dateert uit deze periode. Het huidige herenhuis Den Wolsack dateert grotendeels uit de 18de en 19de eeuw en werd volgens de mode van de tijd opgetrokken in (neo)-classicistische stijl. Achterin de tuin van den Wolsack ligt de Hofkamer, een prestigieuze pronkkamer waar belangrijke gasten werden ontvangen. De Hofkamer zette de rijkdom van de eigenaar in de kijker.

Het pronkstuk van De Hofkamer is zonder twijfel de majestueuze plafondschildering ‘goden op de Olympusberg’. Op de eerste verdieping vind je het boekentoilet, het meest luxueuze wc-vertrek uit die tijd.

In Den Wolsack zijn de kantoren van  Herita gevestigd. Na jaren restauratie opende de gerestaureerde Hofkamer in 2017 opnieuw de deuren voor bezoek. De Hofkamer doet opnieuw dienst als ontvangstruimte voor bijvoorbeeld vergaderingen en recepties.

De Hofkamer

Verbinding en ontmoeting in de stad

De originele functie van de Hofkamer, als ontvangst en entertainmentruimte, kan niet losgekoppeld worden van het hoofdgebouw, waar de woonvertrekken zich bevonden. Het hoofdgebouw fungeert bovendien letterlijk als toegang tot de tuin en Hofkamer.

De tuin van Den Wolsack en de bijhorende Hofkamer vormen een oase van rust in hartje Antwerpen. De Hofkamer kan exclusief ingezet worden bij cultuurhistorische evenementen en activiteiten in de stad.

Samen met Visit Antwerpen wordt de Hofkamer op zeer geregelde tijdstippen opengesteld voor groepsbezoeken. Visit Antwerpen plaatst een bezoek aan de Hofkamer binnen de bestaande wandelingen in Antwerpen waardoor Den Wolsack en de Hofkamer in een breder historisch kader en maatschappelijke, stedelijke context worden opgenomen.

De Hofkamer

Ontsluiting

Herita wil Den Wolsack als totaalconcept ontsluiten voor een breed publiek. De totaalvisie is gebaseerd op de (bouw)historische, stilistische, esthetische en functionele verwendheid van het gebouwencomplex.

De majestueuze plafondschildering in de Hofkamer maakt deel uit van het Vlaamse Meesters in Situ-project van Openbaar Kunstbezit Vlaanderen en Toerisme Vlaanderen. Het project leidt bezoekers langs plekken waar kunstwerken door Vlaamse Meesters nog op hun originele plek te bewonderen zijn.

Elke maandagavond in de zomermaanden is de tuin van Den Wolsack de ‘ideale plaats in de stad’ om in een rustige en bovendien historische setting ‘met zicht op de kathedraal’ te genieten van een beiaardconcert.

De Hofkamer

Behoud en beheer

In Den Wolsack en De Hofkamer staat staat Herita zelf in voor het beheer.

Tussen 2013 en 2017 werd de Hofkamer gerestaureerd. Het pand is uitgerust met alle noodzakelijke moderne technische installaties. Bijkomende noodzakelijke voorzieningen om bezoekers te ontvangen zijn in het hoofdgebouw van Den Wolsack ondergebracht.

Herita voert een bouwhistorisch onderzoek uit om meer inzicht te krijgen in de ontsluiting van de site.

Meer over Den Wolsack en De Hofkamer