Menu

In beeld: restauratie van de Hofkamer

De Hofkamer

Historiek van het pand

De Hofkamer kent een erg rijke geschiedenis waarvan de vroegste gegevens uit het midden van de 15de eeuw dateren. Het complex maakte sindsdien heel wat verbouwingen mee waarvan vandaag steeds sporen zichtbaar zijn.

Toch zijn het vooral de ingrepen uit 1772 die het pand zijn monumentale karakter gaven: toen de rijke François Adrien Van den Bogaert het pand omvormde tot bureau en pronkruimte. Alle kamers werden afgewerkt met beschilderde doeken. De plafondschildering ‘Goden op de Olympusberg’ op het gelijkvloers werd de kroon op het werk. Op de eerste verdieping werd de ruimte opgesplitst in twee kamers waardoor het boekentoilet ontstond. Dit toilet werd volledig ingericht als imitatiebibliotheek, de achter- en zijwand lijken wel houten rekken vol lederen boekruggen. Zowel het boekentoilet als de plafondschildering zijn uniek in België.

De Hofkamer

De restauratie

In 2002 kwam het verwaarloosde complex in bezit van de vzw Stichting Vlaams Erfgoed (later Erfgoed Vlaanderen) die het hoofdgebouw beperkt renoveerde en er het Erfgoedhuis in vestigde. In 2013 begon Herita, de rechtsopvolger van Erfgoed Vlaanderen, met de restauratie van de Hofkamer. Er werd gekozen om de Hofkamer terug te brengen naar hoe ze eruit zag in 1772. De plafondschildering “Goden op de Olympusberg” werd als eerste gerestaureerd en in 2016 terug in de Hofkamer gehangen.

Daarna werd de volledige buitenschil aangepakt: de gevels werden gereinigd en hersteld. Ook het interieur kreeg een opknapbeurt. De schouwen werden gerestaureerd, de vloeren werden hersteld en teruggeplaatst, en het boekentoilet op de eerste verdieping werd geconsolideerd. Aangezien de meeste boekenruggen in het boekentoilet verdwenen waren door een brand, werden deze geconsolideerd in hun huidige toestand.

De beschilderde doeken op de eerste verdieping waren te erg toegetakeld door de tand des tijds om hersteld te worden. Daarom werd de volledige eerste verdieping bespannen met witte doeken en aangeboden aan kunstenaar Koen van den Broek. Hij creëerde er een hedendaags totaalkunstwerk.

De Hofkamer

Ontwikkeling

De site heeft veel potentieel om uit te groeien tot een verbindende, functionele én culturele plek in de stad Antwerpen. Het pand is dan ook een publiekstrekker en het visitekaartje voor Herita. Het is daarom van belang om de fraaie pronkruimte te integreren in de werking van het erfgoedhuis en van Herita. Ze is dan ook gerestaureerd met respect voor haar verleden om net zoals in 1772 opnieuw te stralen als ontvangst- en vergaderruimte.