Menu

Belforttoren in Tongeren: in 2021 toegankelijk voor het publiek

Basiliek Tongeren

Op 1 december is het precies 20 jaar geleden dat 32 belforten uit Vlaanderen en Wallonië erkend werden als Unesco Werelderfgoed. In 2005 werden daar nog eens 23 belforten uit het noorden van Frankrijk en de toren van Gembloers aan toegevoegd. De toren van de Tongerse Onze-Lieve-Vrouwebasiliek, die in 1999 werd ingeschreven op de Werelderfgoedlijst, mag dus terecht feest vieren. Een erkenning als werelderfgoed valt namelijk enkel uitzonderlijk erfgoed te beurt.

Met dit stukje uitzonderlijk erfgoed hebben de Kerkfabriek en de stad Tongeren grootse plannen. Vanaf september 2021 wordt de Belforttoren van de basiliek toegankelijk voor bezoekers. Een beklimming van 300 trappen zal bezoekers een unieke blik binnenin de toren bezorgen. Al die fysieke inspanning wordt beloond met een schitterend uitzicht over de stad en het omliggende landschap.

Herita-projectrekening

Kerkfabriek Onze-Lieve-Vrouw Geboorte beheert de prachtige basiliek van Tongeren. Naast het beheer van de basiliek is de Kerkfabriek ook verantwoordelijk voor het onderhoud van het monument. De stad Tongeren en de Kerkfabriek sloegen de handen in elkaar om de toren te ontsluiten voor het grote publiek. Het toegankelijk maken van de toren maakt deel uit van de vijf laatste fasen van de lopende restauratiecampagne. Naast de ontsluiting van de toren staan er nog andere restauratiefasen op de planning. Zo worden ook de gebinten en leien van de daken gerestaureerd en worden de koorgevels en de renaissance glasramen hersteld en beveiligd. De restauratie van de basiliek wordt gerealiseerd met steun van de Vlaamse Overheid.

Financiële steun van het stadsbestuur en de Vlaamse Overheid is echter niet voldoende. Daarom opende de Kerkfabriek een Herita-projectrekeningen om de financiering van dit restauratieproject mee te ondersteunen. Bij giften vanaf € 40 euro krijgen donateurs een fiscaal attest. Dat fiscaal attest geeft potentiële donateurs een extra duwtje in de rug om het restauratieproject te ondersteunen. 

Je leest hier meer over de projectrekening.