Menu

Inschrijven voor de Onroerenderfgoedprijs 2020 kan vanaf nu

Matthias Diependaele

De vijfde editie van de onroerenderfgoedprijs

Toegankelijk erfgoed in de kijker

Voor de vijfde keer op rij gaat de Vlaamse overheid op zoek naar beschermd erfgoed dat een speciale vermelding verdient. Dit jaar staat onroerend erfgoed in de kijker dat publiek toegankelijk is. Inschrijven voor de prijs kan tot en met 1 maart 2020.

Minister Matthias Diependaele roept alvast warm op om deel te nemen: "Dankzij hun zorgen kan iedereen genieten van ons waardevol erfgoed en kunnen we het op een goede manier doorgeven aan toekomstige generaties. Met de onroerenderfgoedprijs willen we hen belonen voor hun inzet."

Tot de vorige winnaars behoren de Roma, Kasteel Boterberg, schoenfabriek Eperon d’Or en het gildehuis van de Vrije Schippers. Wie dit jaar de Onroerenderfgoedprijs krijgt, weten we op vrijdag 2 oktober 2020.

Gildehuis Vrije schippers

Wat is de Onroerenderfgoedprijs?

Vlaanderen reikt de Onroerenderfgoedprijs jaarlijks uit aan beschermd erfgoed dat recent opviel door goed beheer. Het kan gaan om bouwkundig, landschappelijk en archeologisch erfgoed. Zowel particulieren, openbare besturen als andere initiatiefnemers kunnen een project indienen. “Dit jaar kan alleen erfgoed deelnemen dat op regelmatige basis geheel of gedeeltelijk toegankelijk is voor het grote publiek”, verduidelijkt minister Diependaele.

Kandidaten voor de wedstrijd kunnen zich online inschrijven tot en met 1 maart 2020. Uit alle deelnemers zal de jury uiteindelijk drie laureaten kiezen. Eén daarvan wordt in oktober de winnaar van de Onroerenderfgoedprijs 2020. Elke laureaat ontvangt 2.500 euro. De winnaar krijgt daar bovenop nog eens 12.500 euro. Er is ook een publieksprijs aan deze wedstrijd gekoppeld, waarbij iedereen online kan stemmen op zijn favoriete laureaat. Aannemers en ontwerpers maken kans op een eervolle vermelding voor vakmanschap.