Menu

Nieuwe reeks Erfgoed in de Praktijk focust op crowdfunding

Growfunding

De workshops en vormingsavonden van Erfgoed in de Praktijk zijn stilaan een vaste waarde geworden. Erfgoed in de Praktijk, een samenwerking tussen Histories, FARO, Herita, PARCUM en het Davidsfonds, organiseert toegankelijke lezingen en workshops op maat van vrijwilligers die actief zijn in de erfgoedsector.  De reeks van dit jaar focust op crowdfunding

 

Crowdfunding

Crowdfunding of publieksfinanciering is vandaag de dag één van de meest succesvolle manieren om projecten op een alternatieve manier te financieren. Steeds vaker hoor je ook van erfgoedprojecten die financieel mogelijk werden gemaakt door crowdfunding. Er is echter meer aan de hand dan alleen het kostenplaatje: crowdfunding kan er namelijk ook voor zorgen dat het publiek zich nauwer betrokken gaat voelen bij het erfgoed dat je beheert. Een win-​win situatie dus. Maar hoe begin je eraan? Welk soort projecten hebben doorgaans kans op slagen? En zijn er ook nadelen verbonden aan een crowdfundingproject?

Growfunding

Gratis begeleiding door experts

De sessie start met een introductie over crowdfunding. Daarna bespreken lesgevers Frederik en Charlotte (Growfunding) enkele voorbeelden uit de erfgoedsector. Vervolgens ga je zelf aan de slag en ga je met concrete ideeën naar huis om een eigen campagne op te starten. Je zal na de sessie gevraagd worden om jouw project en bijhorende campagne te delen. Uit de voorstellen van de deelnemers worden voorbeeldprojecten geselecteerd die door Growfunding een verdere begeleiding van hun project krijgen. De begeleiding zal bestaan uit 2 workshops en 1 begeleiding op maat. 

De voorbeeldprojecten krijgen ondersteuning inzake de uitwerking van het projectidee, de netwerkanalyse, de participatieve rewards, het budget, de looptijd en de communicatie van de campagne. Die projecten worden ook op de projectpagina van ‘Erfgoedgrowfunding in de praktijk’ gelanceerd. De opgedane tips en tricks van de voorbeeldprojecten worden opgenomen in een artikel en worden gedocumenteerd op de projectpagina. Zo kunnen ze een volgende reeks projecten inspireren.

Succesformule

In 2019 slaagden 92% van de gelanceerde campagnes dankzij 5.119 growfunders. Gemiddeld haalde elke projecthouder 116% van het beoogde doelbedrag op. Deze cijfers tonen aan dat door een samenwerking met Growfunding de slaagkansen van jouw project de hoogte ingaan.  Het verdienmodel van Growfunding bestaat uit een commissie op het opgehaalde doelbedrag.

OMC 2017

Infosessies

Er worden 3 infosessies georganiseerd:

  • 9 maart in Mechelen
  • 11 maart in Hasselt
  • 25 maart in Kortrijk

 

Open Monumentencongres 2020