Menu

Scheepswerf van Cyriel De Smet komt tot leven in boek en tentoonstelling

Waardevol onderzoek

Luc Levrau en André Goeminne zijn de auteurs van het boek ‘De vlasnijverheid ten zuiden van Deinze’. Hoewel het handwerk in de vlasteelt intussen door machines gebeurd, gebeurt de behandeling van vlas tot vezels nog steeds in Vlaanderen. Het boek van Luc Levrau en André  Goeminne is uniek, in die zin dat het aandacht besteedt aan huidige en historische vlasbedrijven uit Deinze, Zulte en Dentergem. Hun werk werd door de betrokken gemeenten en de Provincie Oost-Vlaanderen zeer naar waarde geschat. 

Veerpont Cyriel de Werf

Het erfgoed

In de zijlijn van het onderzoek over de vlasnijverheid hebben Luc Levrau en André Goeminne een hoeveelheid fotografisch materiaal in handen gekregen over het veerpont en scheepswerf Cyriel De Smet. De scheepswerf situeerde zich in Gottem , deelgemeente van Deinze, tussen 1925 en 1960.

Frits De Waele, schipper, bestudeerde de maritieme foto's en herkende zeilkotter 'Anemone'. Dit mooi, onbekend en onuitgegeven materiaal verdient een prachtige tentoonstelling. Luc en André willen het verhaal van deze Vlaamse scheepswerf met internationale en koninklijke connecties in woord en beeld tot leven brengen en tonen aan een groot publiek. 

Scheepswerf Cyriel de Smet

Het project

Om het prachtige verhaal dat verbonden is aan de scheepswerf in beeld te brengen, hoort bij het rijk geïllustreerde boek ook een tentoonstelling. Deze tentoonstelling zal op vijf plekken in Vlaanderen te zien zijn.  Naast het boek en de tentoonstelling, verschijnt ook een videomontage. Deze film wordt ook gekoppeld aan de locatie van het veer op de provinciale fietsroute ‘Over de schreef’ door middel van de Faro Erfgoedapp. Tenslotte worden ook alle gedigitaliseerde foto’s aan de erfgoedbank overgemaakt voor bewaring en latere studies.

Wil jij ook je steentje bijdragen aan dit erfgoedproject? Dat kan met een gift. Jouw gift is fiscaal aftrekbaar vanaf € 40 per jaar. Je ontvangt van ons een officieel attest waarmee je via je belastingen 45% van je gift recupereert

Praktisch

  • Rekeningnummer: BE18 7430 7828 4165  - met vermelding 'Gift Scheepswerf Cyriel de Smet'
  • E-​mail: luc.levrau@telenet.be
  • Wil je meer weten over de Anemone? Hier vind je meer informatie.

Bekijk het met je eigen ogen

André Goeminne en Frits Dewaele schreven een interessant artikel waarin ze je een stand van zaken geven van het boek en de tentoonstelling. Benieuwd? Je kan het via de knop hieronder integraal lezen.