Menu

Herita in tijden van Covid 19: hoe we volop thuiswerken en plannen maken voor de toekomst

Thuiswerken

Het is voor veel erfgoedorganisaties moeilijk werken nu: deuren zijn gesloten, bezoekers blijven thuis. Ook bij Herita werken we zoveel mogelijk thuis. We spraken met partnermedewerkers Koen en Tom die in normale omstandigheden elke dag op de baan zijn en met Sieglinde die normaal vanuit Kasteel Beauvoorde werkt. 

Thuiswerken

Hoe zien jullie werkdagen er nu uit? 

Tom:"Thuiswerken is niets nieuws voor ons. Als partnermedewerkers zijn we tussen bezoeken door vaak thuis aan het werk, dat vraagt dus niet veel aanpassingsvermogen. Uiteraard zijn er wel verschillen in de agendaplanning en zijn we opeens aangewezen op een nieuwe manier van contact houden met onze partners."  

Koen: "Door het wegvallen van een drukke afsprakenagenda, situeert de werkplek zich momenteel in mijn thuiskantoor. Vroeger was ik daar 2 dagen per week aan het werk, nu 5. De alomtegenwoordigheid van 2 opgroeiende kinderen zorgt wel voor een iets minder sereen klimaat in het thuiskantoor, maar met de nodige afspraken kunnen we ons wel beredderen."

Sieglinde: "Mijn werkdag ziet er qua planning ongeveer hetzelfde uit als een gewone werkdag in het kasteel. Het enige verschil is dat mijn omgeving hier thuis minder spectaculair is."

Wat missen jullie het meest nu jullie thuis aan het werk zijn?  

Sieglinde: "Het kasteel uiteraard. Daarnaast mis ik ook het contact met de collega's, de vrijwilligers en natuurlijk de bezoekers die het kasteel komen ontdekken."

Tom: "De partnerbezoeken zoals wij en onze partners ze gewoon zijn, kunnen niet plaatsvinden.  Dat mis ik zeker wel! Samenzitten met partners en alles ontdekken over hun site kan nu helaas niet. Ik contacteren hen nu vaker via videocall, net zoals we dat onder collega's ook doen. Bij deze videogesprekken mis je natuurlijk wel de kracht van de locatie. Door ter plaatse veel te zien kan je samen met de partner streven naar een win-win situatie. Maar niets aan te doen, we proberen er het beste van te maken. Het fysieke bezoek volgt zodra dat weer mag." 

Koen: "Partnerbezoeken worden zeer hard gemist, vooral omdat ze in de planning tot het einde van de maand april de hoofdmoot van mijn agenda bepaalden. Ik heb ervoor gekozen om dat blok integraal te verschuiven naar de post-corona maanden in plaats van het via telewerk op te vangen. Alle technische mogelijkheden ten spijt, gaat er voor mij niks boven een rechtstreeks menselijk contact."

Kasteel Beauvoorde

Op welke manier heeft de coronacrisis impact op jullie agenda? 

Koen: "Door de verschuiving van mijn huidige agenda naar het najaar, komt er ruimte vrij in mijn agenda die ik liefst zo vruchtbaar mogelijk wil besteden. Onder het motto ‘Never waste a cood crisis’ maak ik van de gelegenheid gebruik om deze vrijgekomen tijd te investeren in het uitdiepen van langetermijnperspectieven voor een aantal dossiers en producten van Herita. En daarvoor komen de technische snufjes zoals Microsoft Teams en videoconferences wel zeer goed van pas!"

Sieglinde: "Veel evenementen zijn nu afgelast. Ook de organisatie van toekomstige evenementen komt in het gedrang. We blijven wel volop plannen maken, maar houden er wel rekening mee dat veel misschien niet zal kunnen plaatsvinden. Het is wachten op de beslissingen van de Nationale Veiligheidsraad.

In mei en juni stonden veel communiefeesten gepland, ook deze worden afgelast. Momenteel krijgen we wel veel aanvragen binnen voor september en oktober. Dat is een opluchting!" 

Tom: "In het begin van de crisis was het even zoeken naar de agendavulling daar bezoeken ter plaatste niet meer aan de orde waren. Van de vrijgekomen tijd maakte ik gebruik om dingen te doen waar in normale periodes minder tijd voor is. Een voorbeeld hiervan is administratie wegwerken."

Wat wensen jullie de partners in het Netwerk Open Monumenten toe nu ze geen bezoekers over de vloer krijgen? 

Koen: "Veruit op de allereerste plaats: een goede en behouden gezondheid. Voorts veel geduld tot het voorbij is, en vooral ook hoop dat alles weer goed komt."

Tom: "Ik wens onze partners, en de hele erfgoedsector, toe dat ze zich nu kunnen bezighouden met zaken die anders op de lange baan zouden worden geschoven. Ik hoop dat ze snel terug bezoekers mogen ontvangen. Maar bovenal wens ik hen en hun familie een goede gezondheid toe!"

Kasteel Beauvoorde

Wat staat er na de coronacrisis allemaal op de kalender in het kasteel? 

Sieglinde: "Als het kasteel in juni terug de deuren mag openen, zijn bezoekers nog de hele maand welkom om te genieten van de tentoonstelling 'Grote Kunst voor Kleine Kenners, de Vlaamse Meesters'. Normaal gezien vindt van 1 tot 5 juli opnieuw het Leterrenfestival plaats in het kasteel en het -park. In juli en augustus zijn er speciaal voor kinderen opnieuw Schatten van Vlieg te vinden in het kasteel. Deze evenementen zijn helaas wel nog onder voorbehoud.

In 2021 organiseren we in het kasteel een nieuwe tentoonstelling getiteld 'Monumenten gestript'. Voor deze tentoonstelling zijn we nog op zoek naar monumenten uit Vlaanderen die voorkomen in strips. Alle tips zijn welkom!"

 

Ken jij monumenten die in strips voorkomen? Of is jouw monument zelf vereeuwigd in een stripverhaal? Laat het ons weten. 

Thuiswerkcollega's

Bedankt voor de waardevolle antwoorden!