Menu

Erfgoed als katalysator voor positieve veranderingen: een manifest

In 1985 werd 9 mei uitgeroepen tot 'Dag van Europa'. Deze dag wil iedereen ervan bewust maken dat de Europese Unie inwoners van verschillende Europese landen verenigt. In 2020 viert de Schumanverklaring,  een verklaring uit 1950 waaruit de Europese Unie zou groeien, haar 70ste verjaardag. Twee bijzondere verjaardagen in hetzelfde jaar dus.

Naar aanleiding van de Dag van Europa en de 70ste verjaardag van de Schumanverklaring organiseerde Europa Nostra vorige week een Europese webinar voor meer dan 700 deelnemers uit diverse Europese instellingen. Tijdens het webinar werd het manifest  'Cultural Heritage: a powerful catalyst for the future of Europe' uitvoerig besproken.

Cultural Heritage: a powerful catalyst for the future of Europe

 Alle leden van de European Heritage Alliance, waaronder bijvoorbeeld INTO en ICOMOS, onderschreven dit manifest. European Heritage Alliance wil met dit manifest een boodschap van hoop en solidariteit verspreiden. Wanneer je het manifest leest blijkt al snel dat erfgoed een belangrijke rol kan spelen in deze onzekere tijden van het coronavirus en in onze maatschappij tout court.  Meer nog: cultureel erfgoed is een belangrijke katalysator in hoop en solidariteit. 

Het manifest bevat 7 manieren waarop  erfgoed kan dienen als impuls voor positieve veranderingen. Benieuwd naar de 7 manieren? Ontdek ze in het manifest.