Menu

Rubenshuis wint Europa Nostra Award 2020

Rubenshuis

Het Rubenshuis wint voor de restauratie van de portiek en het tuinpaviljoen een ‘Europa Nostra Award 2020’, één van de meest gerenommeerde erfgoedprijzen ter wereld. Het Rubenshuis is samen met 21 erfgoedinstellingen laureaat en heeft in de categorie 'conservatie' gewonnen. De jury prijst niet alleen de restauratie van de enige overblijvende architecturale realisaties van Rubens, maar ook het ontwerp en de plaatsing van de glazen luifel. 

Portiek en tuinpaviljoen zijn de eyecatchers van het Rubenshuis. Ze structureren het complex en verlenen het huis betekenis. Na een intensieve voorbereiding zijn ze van 2017 tot 2019 gerestaureerd. Dankzij een combinatie van conserverende en beschermende maatregelen komen de gebeeldhouwde details na een minutieuze behandeling weer tot hun recht. Een glazen vlinderluifel beschermt de portiek en voorkomt steenerosie en vervuiling. De bezoekers betreden de woning van Rubens opnieuw zoals hij die bedacht heeft: met een spectaculair zicht op de portiek en het tuinpaviljoen. Beide elementen zijn ontworpen door Rubens zelf en zijn zeldzame sporen van de meester als architect.

Erfgoedliefhebbers beslissen welke laureaat de publieksprijs ter waarde van 10.000 euro in de wacht sleept. Stem hier het Rubenshuis mee naar de overwinning. De publieksprijs wordt na de zomer bekendgemaakt.