Menu

Een nieuw verhaal voor Mu.ZEE

Mu.Zee

2021 wordt voor Mu.ZEE, het kunstmuseum aan zee in Oostende een belangrijk kanteljaar: het afgelopen bizarre jaar heeft ons ondanks/dankzij corona immers ook veel inspiratie gebracht. De kiem voor dit omdenken werd gelegd in de zomermaanden: eerst werden de kelders opgeruimd, nadien volgden een aantal reflectiedagen, intern met het eigen team maar ook extern. 

Mu.Zee

Een nieuw verhaal

Het gebouw van Mu.ZEE behoort tot het cultureel erfgoed en is een opvallend landmerk in Oostende: een modernistisch bouwwerk uit de jaren 1940 van de hand van Gaston Eysselinck met een iconische glazen gevel. Het geeft onderdak aan een unieke collectie, bestaande uit meer dan 8000 werken, die exclusief het verhaal brengt van Belgische kunst. De collectie is ontstaan door het samenbrengen van de collecties van Stad Oostende en de Provincie West-Vlaanderen in 2008 (deel Provincie werd in 2018 overgedragen aan de Vlaamse Gemeenschap).

Mu.ZEE wil terug naar de basis met een hernieuwde focus op haar kerntaak en missie: het tonen van kunst uit België tussen 1880 en nu – kunst die momenteel trouwens internationaal erg in trek is wanneer men onze recente bruiklenen richting Nice, Londen, Berlijn en Parijs bekijkt. We zetten dus onze eigen collectie opnieuw in de kijker in een uitgepuurd gebouw. Mu.ZEE wil hiervoor een nieuw, inspirerend verhaal brengen dat de basis moet vormen van een vernieuwde identiteit.

Tijdelijke sluiting

Om dit te kunnen verwezenlijken sluit Mu.ZEE de deuren op maandag 18 januari 2021 om opnieuw open te gaan op 1 juni 2021. Dit betekent concreet dat de eerste en tweede verdieping van het hoofdgebouw zoveel mogelijk in hun oorspronkelijke brute schoonheid zullen worden hersteld, de collectie centraal komt te staan in een radicaal nieuwe scenografie, en het merk Mu.ZEE opnieuw een duidelijke plaats zal krijgen in het culturele landschap, zowel lokaal, nationaal als internationaal.