Menu

Matthias Francken nieuwe algemeen directeur Herita

De Hofkamer

2021 is goed begonnen voor Herita. Sinds 11 januari is Matthias Francken de nieuwe algemeen directeur van de organisatie. Benieuwd hoe hij zijn eerste werkweek beleefde, wat zijn ambities zijn en wat zijn 'klein gelukskes' zijn?

Hoe beleefde je je eerste werkweek bij Herita?

Matthias: "Zeer goed! Ik heb een heel warm welkom gekregen. Wat je direct aanvoelt binnen de organisatie is dat er enerzijds een enorme vakkennis en ‘métier’ aanwezig is voor het beheer, ontwikkeling en onderhoud van de eigen Herita-sites. Anderzijds vind je bij Herita een jonge, gedreven ploeg met frisse ideeën en initiatieven om de erfgoedsector nog meer op de kaart te zetten. Er zit veel toekomst in de combinatie van beide. Mooi om te zien!"

Wat is jouw visie op het behoud/herbestemming van erfgoed? Waar wil je vooral op inzetten?

Matthias: "We hebben in Vlaanderen prachtig erfgoed. Mensen genoten tijdens de corona lockdowns meer dan ooit van de schoonheid ervan. Als we al dat mooie erfgoed op de best mogelijke manieren willen bewaren voor de volgende generaties, moeten we er veel meer mee aan de slag.

Onroerend erfgoed moet meer zijn dan iets dat we vanop afstand gaan bewonderen tijdens onze vrije tijd, het moet een veel meer centrale plaats krijgen en meer toegankelijk zijn. Daarop wil ik met Herita sterk inzetten. We kunnen een rol spelen als bruggenbouwer om ons onroerend erfgoed een duurzame rol te geven in de samenleving van vandaag en morgen."

Matthias Francken
Algemeen directeur Herita vzw

Herita kan een rol spelen als bruggenbouwer om ons onroerend erfgoed een duurzame rol te geven in de samenleving van vandaag en morgen.

Matthias Francken

Je ruilde je functie van kabinetschef met die van directeur bij Herita? Vanwaar die stap?

Matthias Francken: "Ik had vooral een grote goesting om mee op het terrein aan de kar te gaan trekken. Als ik terugkijk op 2020 is het voor mij, net als voor vele anderen, toch wat het moment geweest om na te denken over de dingen die er echt toe doen. Het draagvlak en enthousiasme voor onroerend erfgoed vergroten, is voor mij één van die dingen die er echt toe doet, en waarin ik hoop met Herita écht het verschil te maken."

Je bent een prille dertiger, zo’n jonge directeur heeft Herita nog niet gehad. Is dat een voordeel denk je?

Matthias Francken: "Of leeftijd zo’n rol speelt weet ik niet. Ik denk dat het vooral een voordeel is dat ik een jong gezin heb, met drie zoontjes van 1, 3 en 6 jaar. Ik kan me goed identificeren met de doelgroep van jonge gezinnen. We kunnen met erfgoed naar jonge gezinnen toe nog grote stappen zetten om hen beter te bereiken. Het is kwestie van de noden en wensen van gezinnen goed aan te voelen."

Wegens het coronavirus is werken op kantoor helaas uitgesloten. Kan je ons iets meer vertellen over je thuiswerkplek, wat is er zo bijzonder aan? 

Matthias Francken: "Het is een woning van eind 19de eeuw, die door het uitgesproken ontwerp best een grote herkenbaarheid heeft. Het heeft alle typische kenmerken van een ‘oude woning’: ik weet welke planken te hard kraken als ik voorbij de slaapkamer van mijn zoontjes loop, ik weet welke deurklinken ik niet te bruut mag vastpakken, en ik weet waar er al eens vochtproblemen ontstaan. Er is ook altijd wel iets dat nog hersteld of onderhouden moet worden. Ik vind het best prettig om in mijn vrije tijd wat te klussen en de meeste kleine dingen zelf op te lossen. Je eigen woning onderhouden en stap per stap de oude glorie ervan herstellen, dat zijn van die ‘klein gelukskes’ die het verschil maken."