Menu

Zeilboot Jacques Brel wordt mogelijk beschermd erfgoed

Askoy II

Minister van onroerend erfgoed ­Matthias Diependaele wil de Askoy II laten beschermen. Dit zeiljacht was ooit eigendom van zanger Jacques Brel en wordt momenteel gerestaureerd. De Askoy II was in de jaren zestig het grootste zeiljacht in ons land. Brel kocht hem in 1974 van architect Hugo Van Kuyck. Hij leerde ermee zeilen, trok ermee naar de Markiezenarchipel in Frans-Polynesië en verkocht het schip in 1976. Nadien raakte het jacht in verval, tot de broers Staf en Piet Wittevrongel uit Blankenberge hem lieten opgraven en een ambitieuze restauratie startten.

“Ik ben erg blij dat zij zich vastgebeten hebben in dit project”, zegt Diependaele. “De restauratie laat ons de erfgoedwaarde van het schip zien. Ze hebben samen met de vrijwilligers een enorm werk verzet. Daarom wil ik ook de procedure starten om de Askoy II te beschermen.” (blg)

wist je dat de gebroeders Wittevrongel een projectrekening hebben lopen bij Herita? Als je de restauratie van de Askoy II wil steunen, dan kan je via de projectrekening doneren. Voor alle bedragen boven 40 euro krijg je een fiscaal attest: zo krijg je als donateur 45% van je gift terug in de vorm van belastingvermindering!