Menu

Geef de Blankenbergse visser na 90 jaar een nieuwe thuis

tegeltableau visser en malvina

De organisatie

De Vriendenkring Stadsgidsen Blankenberge vzw zet zich al meer dan 20 jaar in voor de promotie en het behoud van het bouwkundig erfgoed in Blankenberge. Binnen dat patrimonium heeft de vriendenkring speciale aandacht voor de vele wandtegeltableaus in de stad. Door gidsbeurten, lezingen, publicaties en concrete acties creëerden ze een draagvlak bij de bevolking dat leidde tot de redding en restauratie van verschillende belangrijke erfgoedrelicten. 

Het erfgoed

In 1932 vervaardigde de firma Gilliot Hemiksem een tegeltableau met een imposante vissersfiguur die terugkeert van de visvangst. Het tableau sierde de Vishandel Malvina in de havenbuurt.

Na bijna 90 jaar in alle weer en westenwind was deze visser zwaar beschadigd en het gebouw werd gesloopt. De VSB vzw liet het tableau verwijderen en gaat nu resoluut voor restauratie en herbestemming!

Tableau visser en malvina

Het project

De VSB vzw betaalde ondertussen de verwijdering van het tegeltableau door een gespecialiseerde firma. De vriendenkring zamelt nu geld in om het schoonmaken, restaureren en monteren van de tegels te betalen. Na het tegeltableau van het vissersechtpaar, dat de vzw in 2019 wist te redden,  wacht nu ook deze visser op een nieuwe thuis. 

I.s.m. de stad zoekt Vriendenkring Stadsgidsen Blankenberge een veilig onderkomen waar het publiek dit tableau, dat zo typisch is voor het visserijverleden van de Blankenberge, terug kan bewonderen. Het project  “Ook deze visser verdient een nieuwe thuis” wil de vzw voltooien voor Open Monumentendag 2021. 

Wil jij er mee voor zorgen dat de visser een nieuwe thuis krijgt? Dat kan via een gift. Jouw gift is fiscaal aftrekbaar vanaf € 40 per jaar. Je ontvangt van ons een officieel attest waarmee je via je belastingen 45% van je gift recupereert. Uitzonderlijk kan je in 2020 60% van je gift recupereren. Hier lees je daar meer over.

Praktisch

  • Naam: Vriendenkring Stadsgidsen Blankenberge vzw (VSB vzw)
  • RekeningnummerBE94 7450 2407 9614 met vermelding 'gift-  gidsen Blankenberge'
  • Contactgegevens: Koninginlaan 109, 8370 Blankenberge
  • E-​mail: vsb.vzw@gmail.com
  • Websitewww.vsbvzw.be