Menu

Groot onderhoud voor locomotief Helena uit 1927

Helena

De organisatie

Vzw Tubize 2069 staat in voor het beheer van oude Belgische spoorwegvoertuigen. De vzw bezit een kleine collectie aan waardevolle stoom- en dieselvoertuigen. De oudste uit haar collectie is een Belgische stoomlocomotief van 1875. 

De passie voor spoorvoertuigen en de passie voor techniek zit verweven in het DNA van de vzw. De vzw wil de authentieke voertuigen nieuw leven inblazen en ze tonen aan het grote publiek. In samenwerking met exploiterende verenigingen worden de spoorwegvoertuigen getoond aan het grote publiek.

Locomotie Helena detail

Het erfgoed

VZW Tubize 2069 is in het bezit van 4 stoomlocomotieven en 2 diesellocomotieven. Daarnaast zijn er nog enkele spoorvoertuigen in de VZW ondergebracht.

Het pronkstuk van de collectie is de Stoomlocomotief Tubize (nummer 2069), ook bekend als Helena. Deze locomotief werd gebouwd in 1927 en deed  dienst als spoorlocomotief bij het huidige Umicor in Overpelt. Rond 1960 werd beslist om de locomotief met pensioen te laten gaan en het vuur definitief te doven. Eind jaren '80 nam een groep vrijwilligers de locomotief over en restaureerde Helena. De locomotief reed sinds 2007 in het Scheldeland op de museumspoorlijn tussen Dendermonde en Puurs. 

Helena oud

Het project

Stoomlocomotief Helena is nu toe aan een groot onderhoud, tijdens de inspectie is gebleken dat er scheurtjes zijn in de stoomketel. Deze herstelling moet worden gedaan door een erkend bedrijf. In België is er geen bedrijf te vinden dat zich toespitst op deze technieken. De vzw vond een bedrijf in het Verenigd Koninkrijk met een uitmuntende reputatie dat de nieuwste technieken beheerst. 

Praktisch

Wil jij Helena hersteld in volle glorie zien? Draag dan bij aan dit erfgoedproject via een gift. Jouw gift is fiscaal aftrekbaar vanaf € 40 per jaar. Je ontvangt van ons een officieel attest waarmee je via je belastingen 45% van je gift recupereert.