Menu

Help de Oyenbrugmolen maalvaardig te maken

Oyenbrugmolen

De organisatie

In 1977 kochten Erik Van Hemelrijck en Linda De Wit de Oyenbrugmolen aan. De Oyenbrugmolen is één van de grote Grimbergse watermolens uit het begin van de 17e eeuw. In samenwerking met de gemeente Grimbergen en de vereniging Oyenbrugmolen is de molen voor het publiek opengesteld. Sinds decennia lopen verschillende restauratieprojecten. Vandaag is er opnieuw een waterwiel geïnstalleerd en wordt er hernieuwbare energie opgewekt. De vereniging wil ook de maalinstallatie grondig restaureren om opnieuw bakmeel te produceren. Er is ook de werking van  ’t Ovenbuur’: deze bakkersgroep bakt regelmatig een oven vol brood of verse koekjes in de heropgebouwde traditionele bakoven.  Het onderhoud van het omliggende weiland met 10-tallen knotwilgen maakt de cirkel rond.

Oyenbrugmolen

Het erfgoed

De Oyenbrugmolen, watermolen op de Maalbeek in Grimbergen, is gebouwd in 1623. Het is een topper uit het bouwkundig erfgoed.  De Oyenbrugmolen ligt centraal op de site waar ooit het Kasteel van Oygenbrugge stond. Dat maakt van de molen een stille getuige van ruim 700 jaar.

Vandaag kan je in de bakoven, die erin ondergebracht is, opnieuw brood en koek bakken. En nu komt na decennia van restauratie aan het gebouwencomplex de molen zelf aan de beurt. Er is opnieuw een draaiend waterwiel dat de generator aandrijft die stroom opwekt uit de Maalbeek. Deze volgende restauratiefase zal de historische maalfunctie herstellen en bakmeel produceren voor het dagelijks brood.

Oyenbrugmolen

Het project

De maalinstallatie moet grondig hersteld worden.  De 180 kammen van het spoorwiel zijn bijvoorbeeld dringend aan vervanging toe. Met de professionele hulp van molenbouwer Wieme, pakt onze vereniging deze enorme klus aan.

Het gietijzeren wiel uit 1899 is gemaakt door mensenhanden in een zandmal. De 180 beukenhouten kammen drijven de raderen onder de maalstenen aan. Ze zitten achteraan vast met evenveel houten pennen, ‘de sleutels’. Ze moeten één voor één op steek gezet worden. De minste afwijking van het gietijzer moet gecorrigeerd worden om een precieze aandrijving van de raderen te verzekeren.

Wil jij ook je steentje bijdragen aan dit erfgoedproject? Dat kan met een gift. Jouw gift is fiscaal aftrekbaar vanaf € 40 per jaar. Je ontvangt van ons een officieel attest waarmee je via je belastingen 45% van je gift recupereert. In 2020 recupereer je uitzonderlijk 60% van je gift. Hier lees je er meer over.

Praktisch