Menu

Help ons spoorweg erfgoed een stap verder

Helena

De organisatie

De vereniging zonder winstoogmerk staat in voor het beheer van oude Belgische spoorwegvoertuigen in België, zij bezit een kleine collectie aan waardevolle stoom- en dieselvoertuigen. De oudste uit haar collectie is een Belgische stoomlocomotief van 1875. Deze worden ter beschikking gesteld van exploiterende verenigingen die deze dan ontsluit naar het brede publiek. Er wordt getracht om de voertuigen in hun oude glorie te herstellen en deze in volle actie te laten zien.

Locomotie Helena detail

Het erfgoed

Hier gaat het om 3 stukken erfgoed. 2 stoomlocomotieven en 1 diesellocomotief. Elk van hen betekend een belangrijk stuk in onze spoorweggeschiedenis.

De stoomlocomotief uit 1875 is de oudste zit in het midden van haar restauratie en deze moet afgewert worden , hier kan zij dus elke hulp gebruiken. De 2de stoomlocomotief komt uit het hart van de Belgische staal industrie in Tubize. Met de aankoop van deze locomotief brengen we een mooie stuk industrieel erfgoed naar Vlaanderen. De Diesellocomotief uit 1954 heeft tot 1984 passagierstreinen getrokken bij de Belgische spoorwegen en is een van de eerste reeksen Diesellocomotieven die gebouwd werden in België. Wij willen deze dus naar Vlaandere brengen om dan te kunnen laten zien aan het brede publiek.  

Helena oud

Het project

De stoomlocomotief  Tubize 2364 willen we kunnen aankomen ook met jullie hulp. Zodat een stukje Belgisch Industrieel erfgoed bewaard blijft. De diesellocomotief willen we kunnen transporteren naar Vlaanderen zodat we ook aan onze kinderen kunnen laten zien hoe het vroeger was om met de trein te reizen. De restauratie van de Cockerill stoomlocomotief uit 1875 willen we kunnen afronden met jullie hulp. Zodat deze oude dame terug kan stomen door het Scheldeland.

Praktisch

Wil jij Helena hersteld in volle glorie zien? Draag dan bij aan dit erfgoedproject via een gift. Jouw gift is fiscaal aftrekbaar vanaf € 40 per jaar. Je ontvangt van ons een officieel attest waarmee je via je belastingen 45% van je gift recupereert.