Menu

Het orgel van de Heilig Bloed Basiliek in Brugge is aan restauratie toe

Heilig Bloed Basiliek

De organisatie

 

Brugge en de reliek van het Heilig Bloed, de twee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De Edele Confrérie van het Heilig Bloed is sinds de 15de eeuw belast met de vereniging en de bewaring van het Heilig Bloed. De Confrérie is wellicht de oudste Brugse feitelijke vereniging. Intussen transformeerde de feitelijke vereniging tot een vzw en hoopt de organisatie om nog vele eeuwen te functioneren. De Confrérie organiseert de Heilig Bloedprocessie in Brugge, beheert het museum van de basiliek en vier van de leden van de Confrérie vormen de kerkraad van de basiliek.

 

 

Heilig Bloed Basiliek

Het erfgoed

De Heilig Bloed Basiliek in Brugge, bestaat uit de romaanse Beneden Basiliek Sint-Basilius, het enige volledig bewaarde romaans kerkgebouw in West-Vlaanderen en de gotische Boven Basiliek uit de 15e eeuw. In de wandbeschildering (1905) achter het neo-gotisch hoofdaltaar toont het onderste tafereel hoe Diederik van de Elzas volgens een oude overlevering, de H.Bloedreliek ontvangt van de Patriarch van Jeruzalem en hoe hij in Brugge, de relikwie aan de kapellaan toevertrouwt. De drie rondbogen die toegang verlenen tot de neo-romaanse zijkapel (architect Jos.Viérin 1872-1947), van het H.Kruis zijn nog overblijfselen van een romaanse bovenkapel. Daar bevindt zich de 'troon' waar de H. Bloedreliek iedere dag aan de gelovigen voor verering wordt aangeboden. De Kruiskapel werd definitief verbouwd en in orde gebracht in 1934.

Al meer dan 750 jaar wordt de H. Bloedreliekwie door de bevolking van Brugge en door bedevaarders van heinde en verre getrouw vereerd. In de basiliek bevindt zich ook een bijzonder Jules Anneessensorgel van meer dan 100 jaar oud.

Jules Anneesens  bouwt in 1912 een nieuw orgel voor de H.Bloedbasiliek. Het orgel is voorzien een pneumatische tractuur met kegelladen en heeft bij oplevering de volgende dispositie:

Groot orgel C-g"' Récit C-g"' Pedaal C-f' Koppelingen Speelhulpen
Bourdon 16' Diapason 8' Soubasse 16' G.O. aan Récit Forte Général
Montre 8' Flûte Harm. 8'   G.O. aan Pedaal Zweltrede
Bourdon 8' Salicionaal 8'   Récit aan Pedaal  
Violon 8' Voix Céleste 8'   Récit 16'  
Prestant 4' Flûte 4'   G.O. 4  
  Doublette 2'      
Het orgel Heilig Bloed Brugge

Het project

Het Jules Anneessensorgel in de Heilig Bloed Basiliek is aan restauratie en aanpassing toe. Het orgel wordt meerdere keren per week gebruikt om de liturgische diensten en bedevaarten op te luisteren, tijdens kerkconcerten, tijdens de Bidweek rond het Feest van het Heilig Bloed en tijdens de Heilig Bloedprocessie. Het hoeft dus niet te verbazen dat zo goed als alle onderdelen aan restauratie toe zijn. Ook de windladen zijn gebarsten en de windvoorziening vertoont ernstige gebreken. De orgelkast en de klavieren verdienen ook een grondige herstelling. Om het helemaal af te maken droomt de Confrérie ervan om enkele klankkleuren toe te voegen.

Jules Anneessens was de belangrijkste telg van de bekende orgelbouwfamilie. Hij had meer dan 100 medewerkers in dienst en was tot in Italië toe een befaamd orgelbouwer. 

​​​​​​Wil jij dat dit prachtige orgel bespeelbaar blijft? Steun dan dit erfgoedproject met een gift. Jouw gift is fiscaal aftrekbaar vanaf € 40 per jaar. Uitzonderlijk kan je in 2020 60% van jouw gift recupereren. Een gift van € 40 kost je als schenker bijgevolg slechts € 16.

Praktisch

  • Adres: Burg 13, 8000 Brugge
  • Rekeningnummer: BE53 7440 7770 3053 met vermelding: 'gift- Heilig Bloed Basiliek'.
  • Alle info over de basiliek vind je hier

Meer over het orgel