Menu

Historische spoorlijn Dendermonde-Baasrode aan vernieuwing toe

Werken spoorlijn

De organisatie

De vzw stoomtrein Dendermonde-Puurs is in 1977 opgericht om historisch spoorwegmateriaal te behouden, te restaureren en open te stellen voor het grote publiek. Om dit alles mogelijk te maken exploiteert de vzw sinds 1986 de spoorlijn 52M tussen Dendermonde en Puurs. Zo laten ze hun bezoekers kennismaken met de wagons en het spoorwegleven van ruim 100 jaar geleden.

Tijdens een ritje over de spoorlijn krijg je als bezoeker een bijzondere kijk in de werking van een echte stoomlocomotief. Daarnaast kan je ook restauratieprojecten bewonderen en krijg je heel wat spoorse anekdotes te horen tijdens de rondleiding.

stoomtrein

Het erfgoed

De spoorlijn 52M werd op 22 juli 1880 geopend en maakte deel uit van de lijn 52 die de spoorwegmaatschappij Etat Belge tussen Dendermonde en Antwerpen-Zuid aanlegde. In 1980 besloot stopte het reizigersverkeer op deze lijn en in 1983 reed ook de laatste goederentrein tussen Dendermonde en Baasrode-Noord. Drie jaar later begon de vzw met het exploiteren en bewaren van de spoorweglijn en het rijdend erfgoed dat daarbij hoort. 

Werken spoorlijn

Het project

Om ritten op de museumspoorlijn mogelijk te maken en veilig te laten verlopen wordt de lijn tweejaarlijks onderworpen aan een technische keuring. Omdat de lijn tussen 1970 en 1980 de laatste vernieuwingen kreeg, is ze na een goede 40 jaar aan een grondige vernieuwing toe.

In de afgelopen 10 jaar werden er door de vzw al de nodige herstellingen uitgevoerd, maar nu dringen er zich nu grotere werkzaamheden op om de exploitatie te kunnen blijven garanderen. De vzw start met een eerste sectie: Baasrode - Sint-Amands, waar de dwarsliggers onder de sporen vernieuwd worden.

Praktisch

Steun dit waardevolle erfgoedproject met een gift. Jouw gift is fiscaal aftrekbaar vanaf € 40 per jaar. Je ontvangt van ons een officieel attest waarmee je via je belastingen 45% van je gift recupereert.