Menu

Kapel van Steenbergen

Kapel Onze-Lieve-Vrouw Steenbergen

De schilderachtige kapel van Steenbergen ligt middenin de bossen van Oud-Heverlee. Volgens sommige bronnen gaat de verering van Maria op deze plek al terug tot voor het jaar 1500.

Over de Kapel van Steenbergen

In de bosrijke omgeving van het Zoet Water in Oud-Heverlee staat de barokke kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Steenbergen. Volgens sommige bronnen begon de verering van Maria op deze plek al voor het jaar 1500. In die tijd hing er een Mariabeeld aan een eik, vlakbij de vijvers van het Zoet Water en de Minnebron. Aan de bron werden miraculeuze genezingen toegeschreven, die een toeloop van bedevaarders met zich meebracht. In 1651 liet heer Hendrik van Dongelberghe de huidige kapel bouwen, een van de grootsten in Vlaanderen.

In 1975 werd het Mariabeeld uit de kapel gestolen, maar dat hield ‘De ware vrienden van Steenbergen’ niet tegen om de jaarlijkse processie op 15 augustus te laten doorgaan. Na het overlijden van de oudste dochter van de familie Vonckx-Spreutels, nam de familie het onderhoud van de kapel op, wat de start betekende van de heropleving en de restauratie van de kapel. Dankzij een ruim samenwerkingsverband met onder andere Erfgoed Vlaanderen, kreeg de kapel van Steenbergen een volwaardige restauratie en op 26 mei 2006 zegende kardinaal Danneels de gerestaureerde kapel opnieuw in.

Kapel Onze-Lieve-Vrouw Steenbergen

Vrijwilligers als hart en motor van de kapel

De kapel wordt levend gehouden dankzij de vrijwillige Vrienden van Onze-Lieve-Vrouw van Steenbergen. Die vrijwilligers zijn het hart en de motor van de werking rond de kapel. Ze zorgen voor een warm onthaal en brengen vanuit een persoonlijke betrokkenheid het verhaal van de kapel aan bezoekers en ze verzorgen rondleidingen op maat voor groepen.

De houten poort van de kapel wordt dagelijks geopend, zodat bezoekers het volledige interieur van de kapel kunnen bewonderen door de glazen deur. Op het glas staat ook de beknopte geschiedenis van de kapel weergegeven, zodat elke bezoekers de cultuurhistorische waarde van de site kan leren kennen. Door de ligging aan Het Zoet Water komen er tijdens de weekends en op mooie zomerdagen vaak honderden wandelaars en fietsers langs de kapel. Velen van hen lopen even binnen voor een moment van rust en om het barokke monument te bewonderen. 

Tot vandaag blijven de kapel en haar omgeving een plek waar mensen tot rust komen en hun geloof beleven. De beleving van de Kapel van Steenbergen toont dat erfgoed in onze moderne maatschappij een belangrijke rol vervult.

Kapel Onze-Lieve-Vrouw Steenbergen

Behoud en beheer

Het dagelijks beheer en management van de site wordt door de Vrienden van Onze-Lieve-Vrouw van Steenbergen opgenomen. Zij staan in voor het basisonderhoud, de veiligheid en de organisatie van vieringen en evenementen. Herita zal met deze enthousiaste groep van vrijwilligers ook een samenwerkingsovereenkomst afsluiten. 

Open Monument