Menu

Kasteel Beauvoorde

Kasteel Beauvoorde

Kasteel Beauvoorde is één van de best bewaarde geheimen in de Westhoek. Het kasteel domineert het pittoreske dorpje van Wulveringem.

Over Kasteel Beauvoorde

Één van de best bewaarde geheimen in de Westhoek is ongetwijfeld Kasteel Beauvoorde. Het kasteel, dat wellicht in de 12e eeuw ontstond, domineert het pittoreske dorpje Wulveringem. Hoewel het dorpje vandaag nog maar 336 inwoners telt, speelt het kasteel een belangrijke rol in het dorpsleven.

Aan het begin van de 17e eeuw werd het kasteel een eerste keer grondig verbouwd door hoogbaljuw Jacob de Bryarde. Op het einde van de 19e eeuw kocht Arthur Merghelynck het kasteel. Hij liet het kasteel opnieuw restaureren naar 17de eeuwse normen. Vandaag staat het kasteel er nog bij zoals in 1908, toen Arthur stierf. Bij testament liet de excentrieke Arthur de kasteelsite na aan de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde.

Kasteel Beauvoorde

Een bruisende kasteelsite

Herita heeft Kasteel Beauvoorde in eigen beheer. Er is dus geen externe exploitant bij betrokken. Een sterk team van vrijwilligers bemant het onthaal en onderhoudt het park.

Het voormalige koetshuis met bijhorende wapenzolder werd ingericht als moderne ruimte die voor verschillende doeleinden gebruikt kan worden. Enerzijds is het koetshuis met wapenzolder een unieke locatie voor bedrijfsevenementen zoals vergaderingen of studiedagen, anderzijds is ze ook perfect geschikt voor particuliere evenementen zoals familie- of communiefeesten.

Fietsers, wandelaars of toevallige passanten kunnen in Kasteel Beauvoorde ook terecht voor een hapje en een drankje. Het gezellige terras met drankautomaat en speelkoer is een ontspannende tussenstop tijdens fiets- of wandeltochten. Een leuke extra is dat E-bikers er hun fiets kunnen opladen.

Bezoekers die een stukje van het pittoreske dorp mee naar huis willen nemen, kunnen terecht in de shop voor lekkere streekproducten. Daarnaast kan je in de shop ook terecht voor boeken en publicaties over het kasteel.

Kasteel Beauvoorde

Het kasteel delen met het publiek

Kasteel Beauvoorde, met zijn unieke meubilair en curiositeiten, werd in 2018 erkend als Open Erfgoed. Het bezoekerscentrum vormt een centrale functie in de beleving van de site. Een glazen corridor verbindt Huize de Bryarde met het Koetshuis en fungeert als infobalie, waar toegangstickets worden verkocht en audiogidsen worden ter beschikking gesteld.

De diverse zomerevenementen op de site zorgen voor ervoor dat kusttoeristen even de kust verlaten en verder het binnenland in trekken.

Naast kasteeleigenaar was Arthur Merghelynck ook stadsarchivaris en auteur van verschillende publicaties. Dit is een mooie aanleiding om het literaire karakter van het kasteel uit te spelen. Het letterenfestival in de zomer en de naburige schrijverswoning versterken het literaire DNA van de site. Voor de schrijverswoning werkt Herita samen met Passa Porta.

Behoud en beheer

De beheersvisie voor Kasteel Beauvoorde omvat enerzijds een luik consolidatie/restauratie en anderzijds een luik ontsluiting met als doel het maximale behoud van de waardevolle structuren en de blijvende beleving van erfgoedelementen. De drie belangrijkste doelstellingen zijn: het behoud van de historische structuur, behoud van de archeologische achtergrond en het verhogen van de belevingswaarde.

Meer over kasteel Beauvoorde