Ook in de sector van het onroerend erfgoed is een van de buzzwoorden van onze tijd doorgedrongen: participatie. Kort gezegd betekent het P-woord dat je ‘de bevolking’ betrekt bij je werking. In erfgoedtaal worden dat: ‘erfgoedgemeenschappen’.
Onroerenderfgoedgemeente: een enorm lang woord, maar ook de lijst van onroerenderfgoedgemeenten in Vlaanderen is lang. Wij leggen je uit wat ze zijn, en hoe je zo'n onroerenderfgoedgemeente kan worden.
Sinds 2014 kan je het kwaliteitslabel "Open Erfgoed" ambiëren. Dat is bedoeld voor exemplarische en bijzondere openstellingen. Om het label te krijgen, moet je aan criteria uit het Onroerenderfgoedbesluit voldoen.
Hoe ga je om met een historisch waardevolle kasseiweg en hedendaagse eisen wat veilig rijcomfort betreft? Daarvoor werden afwegingskaders in het leven geroepen.
ZEN-monumenten hebben, hoewel de naam anders doet vermoeden, niets te maken met Buddha-beelden of aanverwanten. ZEN staat wel voor "Zonder Economisch Nut". Wij leggen je hier uit wat dat betekent.
In 2015 tekenden de bevoegde ministers van de Raad van Europa een verklaring voor de promotie van een gedeelde en geïntegreerde aanpak van erfgoedbeheer.
Sinds 2015 is er een Vlaams instrument om een ‘erfgoedcollectief’ te behouden en te ontwikkelen. Het draagt de (lange) naam ‘onroerenderfgoedrichtplan’.