Menu

In Antwerpen bouwt PAKT mee aan de stad van de toekomst

Als je een glimp wil opvangen van de stad van de toekomst, dan moet je bij PAKT zijn. Deze gerenoveerde industriële site van 7000 m2 werd op initiatief van Ismaïl Yaman, Yusuf Yaman en Stefan Bostoen omgetoverd tot ‘hotspot én hutsepot van ondernemers en stadslandbouwers die het hart van Antwerpen voeden met creativiteit en culinaire experimenten’. Concreet betekent dat dat er zo’n 25-tal duurzame/creatieve bedrijven hun thuis hebben gevonden.

De voornaamste troef van deze herbestemming moet je echter in de hoogte gaan zoeken. Op het dak tref je een daktuin aan van maar liefst 1800m2, waar je naast groenten, kruiden en fruitbomen ook bijen, kippen en zelfs graskarpers terugvindt. De gewassen worden er op een duurzame en ecologische manier geteeld. De oogst wordt gedeeld onder een honderdtal dakboeren, buurtbewoners en kan je proeven op de site zelf; lekkere en gezonde voeding in het centrum van de stad geoogst én gekweekt.   Zo willen de oprichters, samen met de beheerders van ’t DAK van PAKT (Adje, Bram en Sjarel), aantonen dat je je niet hoeft (gemotoriseerd) te verplaatsen om te werken, ontspannen, sporten, produceren en consumeren. ‘t Dak van PAKT staat voor innoverende experimenten, samen leren, beleven en tuinieren.

PAKT

We spraken met Stefan Bostoen, één van de drijvende krachten achter dit project.

Zou je me iets meer kunnen vertellen over hoe dit project tot stand gekomen is?

“Immo Yaman kocht de site in 2006, om er lofts in onder te brengen. De regelgeving om een bouwvergunning te krijgen stelde dat het merendeel van de pakhuizen afgebroken diende te worden. Zo zou de site veel van haar charme verliezen. Daarom besloten we nog even te wachten alvorens het terrein een definitieve invulling te geven. In de tussentijd werden de gebouwen opengesteld voor kunstenaars, muzikanten en allerlei andere creatievelingen. In 2014 kopte een krantenartikel dat er in Antwerpen zo’n 8000 creatieve ondernemingen waren die opereerden van aan de keukentafel. Het was in dat artikel dat we de insteek voor PAKT vonden: wat als we deze creatieve bedrijven nu eens samenbrengen op een atypische, inspirerende locatie? Vanuit dat gegeven ontwikkelden we een overkoepelende visie, waarbij duurzaamheid, ecologie en creativiteit als kernbegrippen fungeerden.”

Wat waren de grootste uitdagingen tijdens de herbestemming?

“Het behouden van de historische elementen. Zij bepalen mee de eigenheid van de site en tonen aan dat deze gebouwen al een lange geschiedenis kenden voor PAKT hier kwam. Dit is een deel van ons verleden, en wij proberen het ook tot een deel van onze toekomst (en die van de stad) te maken. Het karakter en de geschiedenis van deze industriële panden vormt een enorme troef voor dit project: het is een omgeving die creativiteit opwekt, en tegelijkertijd ook positief afstraalt op de ondernemingen die hier gevestigd zijn.”

PAKT

Hebben jullie nog tips/advies voor mensen die een industrieel pand nieuw leven willen geven?

  • "Vertrek vanuit een duidelijke, overkoepelende visie en probeer deze consequent uit te dragen. Wij vertrokken altijd vanuit de idee dat we de stad van de toekomst mee wilden vormgeven. Zo hebben we zelf gezocht naar ondernemingen die onze filosofie deelden. We hebben ook telkens de moeite genomen om ons verhaal te vertellen, en zo gaat de bal aan het rollen. Veel van de huurders stapten in het project, op het moment dat de site nog niet afgewerkt was. Voor dat vertrouwen zijn we hen dan ook enorm dankbaar."
  • "Wees creatief. Een historisch pand herbestemmen op een respectvolle, maar uitdagende manier verlangt een outside of the box-perspectief."

Meer lezen over PAKT kan hier

Meer inspiratie