Menu

De Europese dimensie van Kasteel Beauvoorde

Kasteel Beauvoorde in Wulveringem (Veurne) is een prachtig kasteeldomein in de Westhoek. Het kasteel kent een lange geschiedenis met wortels tot de twaalfde eeuw. Zijn huidige uitzicht heeft het echter te danken aan jonkheer Arthur Merghelynck. Deze excentrieke edelman kocht het kasteel in 1875 en restaureerde het volledig in zeventiende-eeuwse stijl. Vandaag staat alles er nog zo bij als in 1908, het jaar dat Merghelynck stierf.

Op Open Monumentendag vinden er traditioneel allerhande activiteiten plaats op het domein. Ook dit jaar was dat niet anders en werd er aan de slag gegaan met de Europese dimensie van het kasteel. Op die manier sloot het evenement mooi aan bij het Europees Jaar voor Cultureel Erfgoed.

Vijf figuranten, uitgedost in historische klederdracht, namen de bezoekers mee doorheen de geschiedenis van Beauvoorde. Dat deden ze elk vanuit hun eigen invalshoek, land en tijdsperiode. Op die manier werd de Europese dimensie van het kasteeldomein telkens vanuit een ander standpunt benaderd. Zo illustreerde het personage van tuinarchitect Edouard Pynaert de Engelse dimensie van het domein, door zijn aanleg van de Engelse landschapstuin rond het kasteel. De Franse laag werd weergeven door jonkheer Arthur Merghelynck zelf, via een parallel tussen zijn restauratie van het kasteel en de principes van de beroemde Franse architect Viollet-le-Duc. Nederland werd vertegenwoordigd door een koopman die de Hollandse meubels van de jonkheer roemde. De Spaanse dimensie werd dan weer vertolkt door een figurant verkleed als zeventiende-eeuwse architect in dienst van de Spaansgezinde familie de Bryarde die toen het domein bewoonde. Een Duitse soldaat uit de tweede wereldoorlog tot slot beschreef de oorlogsjaren op het kasteel en de interessante Duitse kunstvoorwerpen in de collectie van de jonkheer.

Een andere Europese dimensie op de kasteelsite is de aanwezigheid van twee bunkers. Eén bunker dateert van W.O. I, de andere uit W.O. II. Twee oorlogen hebben het kasteel, het dorp en de omgeving getekend. Op Open Monumentendag werd er in omgekeerde richting getekend: elke bezoeker werd uitgenodigd om een vredesboodschap, een tekening of symbool te tekenen. Deze werden op houten planken gegraveerd en rond de bunker geplaatst. Een krachtig gebaar tegen een ‘Groote Oorlog’ die als ‘landmark’ in het park blijft staan tot 11 november.

Meer informatie over de activiteiten in Kasteel Beauvoorde vind je hier.

Meer informatie