Menu

Digitale thematentoonstellingen van topstukken uit Kasteel Beauvoorde

Kasteel Beauvoorde
Kasteel Beauvoorde

Kasteel Beauvoorde herbergt heel wat kunstschatten, antieke voorwerpen en prachtig meubilair. Ondanks dat er al heel wat bekend was over de stukken uit de collectie, bleven enkele objecten een raadsel. Tot vorig jaar. Kasteel Beauvoorde maakte er in 2018 werk van om meer te weten te komen over de onbekende objecten in de collectie. Vanuit dit onderzoekstraject, in combinatie met de opmaak van het beheersplan, werden 10 topstukken geselecteerd. Op Erfgoeddag worden deze topstukken voor het eerst gepresenteerd in een nieuwe rondleiding en gebundeld in een nieuwe publicatie.

Digitale rondleiding

Hoewel de inventaris met meer dan 1.000 erfgoedobjecten van Kasteel Beauvoorde al digitaal te consulteren is, ontsluit Herita via de digitale thematentoonstelling voor het eerst een stukje van een collectie in eigen beheer naar een ruimer publiek. Om de geselecteerde topstukken zo breed mogelijk te ontsluiten, is in de digitale thematentoonstelling ‘Arthur Merghelynck, verzamelaar in Kasteel Beauvoorde’ elk topstuk voorzien van tekst en beeld. 
Van de 1.000 andere objecten is een technische beschrijving te vinden op erfgoedinzicht. Op termijn wil Herita ook de andere erfgoedobjecten in de databank documenteren naar het voorbeeld van de topstukken. 

Erfgoedinzicht

De erfgoeddatabank Erfgoedinzicht werd tot 2017 beheerd en ondersteund door de provincie West-Vlaanderen. Vanaf 2018 worden de provinciale erfgoeddatabanken Erfgoedinzicht (provincies West- en Oost-Vlaanderen), Erfgoedplus (provincie Limburg) en Donnet (provincie Antwerpen), beheerd en ondersteund door het Departement Cultuur, Jeugd en Media van de Vlaamse overheid. 
Het departement onderzoekt momenteel de mogelijkheden voor een eengemaakt systeem. 
 

Zelf je erfgoedcollectie digitaliseren?