Menu

Dilbeek reconstrueert de blik van Bruegel met behulp van giften op een Herita-projectrekening

In 2019 is het 450 jaar geleden dat kunstschilder Pieter Bruegel de Oude overleed. De bekendste schilderijen van zijn hand zijn De toren van Babel, De Boerenbruiloft, Nederlandse Spreekwoorden en de Dulle Griet. Na omzwervingen in Mechelen en Antwerpen verhuisde Bruegel naar Brussel. 

In zijn Brusselse periode liet hij zich inspireren door het nabijgelegen Pajottenland. In verschillende van zijn landschappen kan je elementen uit het Pajottenland herkennen. De Parabel van de blinden is hier het bekendste voorbeeld van. Op dit schilderij uit 1568 pronkt de kerk van Sint-Anna-Pede in Dilbeek. Ook de Watermolen van Pede in Schepdaal, op een boogscheut van Dilbeek, bleek een dankbare bron van inspiratie voor de schilder te zijn. De watermolen is te herkennen op tenminste twee schilderijen van Bruegel. 

Watermolen

De Pedemolen

De watermolen van Pede is een van de weinige nog maalvaardige watermolens in het Pajottenland. Om de watermolen nog meer te ontsluiten wil Dilbeek onder andere educatieve pakketten ontwikkelen, het erfgoed meer openstellen en een participatief project opstarten met lokale boeren, bakkers en consumenten. Voor de financiering van de verdere ontsluiting van de molen, opende het gemeentebestuur van Dilbeek een Herita-projectrekening. Dilbeek is meteen het eerste openbaar bestuur met een Herita-projectrekening.

Op de vraag waarom Dilbeek voor een Herita-projectrekening koos, antwoord Kathleen Leys (Projectleider De Blik Van Bruegel 2019): “Onze focus ligt vooral op mensen met een visuele beperking. We zijn nog op zoek naar ‘ambassadeurs’ die graag belangeloos financieel wensen bij te dragen aan dit project en deze focus.” Een Herita-projectrekening is zo een mooie aanvulling in de financieringsmix van de gemeente. 

 

Toerisme Vlaanderen riep 2019 uit tot het Bruegeljaar. Het project ‘De Blik van Bruegel’ moet Dilbeek op de kaart zetten als inspiratiebron van Bruegel. De kerk van Sint-Anna-Pede en de Pedemolen zijn dé troeven die uitgespeeld worden. 

Gedurende 7 maanden zal Dilbeek heel even niet alleen meer een pittoreske gemeente, maar ook een heus openluchtmuseum zijn. Een wandel- en fietsroute zal bezoekers langs deze erfgoedsites leiden. ‘De Blik van Bruegel’ volgt via een wandelparcours met hedendaagse artistieke en ruimtelijke ingrepen de blik van de schilder, toen hij zijn landschapsschilderijen maakte. De Pedemolen zal als rustpunt op de route dienen. In het prachtige decor van de molen en het omliggende landschap zullen bezoekers kunnen pauzeren en in alle rust hun Bruegelindrukken laten bezinken.

Curator Stefan Devoldere selecteerde internationaal gerenommeerde fotografen, kunstenaars, en ontwerpers: Guillaume Bijl, Josse De Pauw, Erik Dhont, Filip Dujardin, Futurefarmers (VS), Gijs Van Vaerenbergh, Landinzicht, OFFICE Kersten Geers David Van Severen, Bas Princen (NL), Rotor, Georges Rousse (FR), Bas Smets, Koen van den Broek en Lois Weinberger (AT). Dit project kadert binnen het grotere geheel van de hefboomprojecten van Toerisme Vlaanderen rond de Vlaamse Meesters (2018-2020). Via het hefboomproject Vlaamse Meesters van Toerisme Vlaanderen zet Dilbeek in op het ontsluiten van haar erfgoedsites en het omliggende landschap.

Een Herita-projectrekening openen voor jouw erfgoedproject? Je vindt hier alle info