Menu

Eigenaar van beschermd of onbeschermd erfgoed? Monumentenwacht staat voor je klaar!

Mannen op dak
Man op rand gebouw

Ben je eigenaar van beschermd of onbeschermd erfgoed? Heb je ondersteuning nodig bij de conservering van dat erfgoed? Dan kan je Monumentenwacht inschakelen. De ‘wachters’ gaan dagelijks in heel Vlaanderen op pad  om erfgoed te inspecteren,  rapporten op te maken en je vakkundig te adviseren. 

Monumentenwacht, een initiatief van de vijf Vlaamse provincies, is meer dan 25 jaar geleden opgericht om ons erfgoed meer en beter te onderhouden. Of het nu om beschermd of niet beschermd erfgoed gaat, de monumentenwachters staan steeds klaar om inspecties uit te voeren.

Wanneer kan je de hulp van Monumentenwacht inroepen?

Als je gebruik wil maken van hun diensten, moet je als erfgoedeigenaar lid worden. “Ondertussen heeft monumentenwacht 3500 leden, maar het potentieel ligt veel hoger”, vertelt coördinator Tijl Vereenooghe. De teller van het aantal beschermde monumenten alleen staat al op meer dan 11 000.”

Voorkom hoge restauratiekosten

“Wanneer je lid bent, kan je regelmatig de staat van het erfgoed laten controleren. Op die manier kan je hogere restauratiekosten slim voorkomen. Eigenaars van niet beschermde monumenten zijn vaak niet op de hoogte van onze dienstverlening, terwijl een grondig onderzoek zich wel opdringt”, weet Tijl.

“Per provincie zijn er gemiddeld een tiental monumentenwachters actief. Dat zijn experten bouwkundig erfgoed, interieurerfgoed, maar ook varend en archeologisch erfgoed. Monumentenwacht krijgt ook subsidies van Vlaanderen om meerjaren-onderhoudsplannen te maken. Eigenaars komen via zo’n plan te weten welke werkzaamheden er moeten gebeuren. Er wordt echt op detailniveau gekeken, we geven aan wat er heel dringend is en geven een indicatie van de kostprijs”, aldus Tijl.

Ben je erfgoedeigenaar en wil je ook graag dat jouw erfgoed geïnspecteerd wordt? Sluit je dan aan bij Monumentenwacht. De provincie stuurt dan de monumentenwachter met de juiste expertise naar jou.

Meer informatie