Menu

Ervaring deelnemend monument: Sportimonium

Sportimonium

Hilde Michiels en collega Liesbeth Salens van Sportimonium werkten samen met gids Chris Shwartz de eerste digitale rondleiding uit. In dit interview polsen we bij Hilde naar hun ervaring.

Dag Hilde, welke aspecten van de digitale rondleiding spraken jou persoonlijk aan?

"Dat het verhaal 'live' gebracht wordt, is volgens ons wel een meerwaarde. Het feit dat er vragen kunnen gesteld worden tijdens de tour is ook een extra voordeel. Wat het misschien nog leuker maakt is als je een groep op locatie, digitaal kan gidsen. Waarbij de interactie binnen de groep en naar gids zichtbaar is voor de gids: het gevoel als je samen naar een spannende voetbalwedstrijd kijkt )"

Vind je dat een digitale rondleiding een vervanging kan zijn voor een fysieke tour na corona? 

"Voor bepaalde doelgroepen of mensen die zelf de voorkeur geven aan een digitale tour is dit zeker een optie. Vermoedelijk is er een brede en diverse doelgroep die om verschillende redenen niet fysiek aanwezig kan zijn, maar toch zouden genieten van een digitaal bezoek."

Is jullie huidige digitale aanbod een meerwaarde voor jullie en je bezoekers?

“Voor ons lijkt de virtuele tour zeker een meerwaarde. We denken, hopen, dat het mensen kan aanzetten om het Sportimonium fysiek te bezoeken. De ontsluiting van het depot: Preservation Hall Victor Boin geeft de bezoekers de kans om de volledige collectie te bekijken en te ontdekken, zeker omdat het depot niet altijd toegankelijk is voor het publiek. Door de virtuele tour kan de bezoeker wel dit aspect van de museale werking ontdekken. Daarnaast is het digitale aspect een ideaal middel om als museum tijdelijke tentoonstelling te archiveren.”

Welke toekomstmogelijkheden zie je voor dit soort gegidste digitale rondleiding?

"Het kan zorgen voor een ontsluiting van je museum of monument op verschillende niveaus en naar een zeer brede waaier van publiek. Uiteraard zal dit inspanningen vragen op vlak van communicatie, onderzoek naar mogelijke doelgroepen,... Op het vlak van beleving denk ik wel dat groepsgevoel een belangrijke rol zou kunnen spelen. Ontsluiting naar een publiek op lange afstand lijkt me eveneens mogelijk. "

Voor welk type site vind je een digitale ontsluiting het meest geschikt?

"Vermoedelijk komt elk soort site in aanmerking. Het betreden van ongekend, ontoegankelijk terrein is uiteraard voor de hand liggend. En biedt misschien meer uitdaging dan sites die steeds en makkelijk bereikbaar zijn. "

Bedankt voor jouw antwoorden en voor jullie medewerking aan dit pilootproject!

Bekijk een fragment uit de rondleiding in het Sportimonium

Chris Schwartz vertelt meer over tennisster Suzanne Lenglen. Niet alleen was ze één van de weinige vrouwelijke atleten op de Olympische Spelen van 1920. Ze was ook een opvallende persoonlijkheid naast het veld.  Daarna neemt Chris je mee naar de Rode Duivels die toen de beslissende finale speelden tegen het toenmalige Tsjechoslowakije.

Remote video URL