Menu

Gidsen en vrijwilligers houden kasteel van Horst springlevend tijdens sluitingsperiode

Horstgenootschap

Het kasteel van Horst, parel van het Hageland, is voor onbepaalde tijd gesloten voor beheerswerken. Dit wil niet zeggen dat het publiek niet meer kan genieten van het kasteeldomein. Lokale vrijwilligers en gidsen werkten een origineel aanbod uit voor bezoekers. 

In maart 2017 kwam een stuk metselwerk van de latrine aan de kleine toren van de niet-gerestaureerde rechtervleugel van het Kasteel van Horst los. Met het oog op de veiligheid liet Herita, beheerder van de site, een beperkt vooronderzoek naar de draagkracht en de stabiliteit van het kasteel en de brug naar de binnenplaats uitvoeren. Uit dat onderzoek bleek dat enkele niet-gerestaureerde ruimtes van het kasteel niet meer geschikt zijn om bezoekers in veilige omstandigheden te ontvangen.

Dat bekent niet dat er niets meer gebeurt op het kasteeldomein. De lokale vrijwilligers en gidsen van Horst bleven niet bij de pakken neerzitten: ze richtten samen met Herita het Huis van het Horstgenootschap op. In dit huis kan je vanaf half april tot eind september 2018 op elke woensdag- en zondagnamiddag terecht voor informatie over het kasteel, zijn omgeving en zijn geschiedenis.

Themawandelingen en workshops

“Het 17de eeuwse lusthof is ook in 2018 springlevend,” vertelt gids Gonda Huybens van het Horstgenootschap, “dat kan je binnenkort zelf ontdekken met onze themawandelingen en workshops voor kinderen. Bij elke rondleiding krijgt de bezoeker eerst wat uitleg over waarom het kasteel gesloten is. We willen vanuit het genootschap vooral tonen wat er wel nog kan, ook al kan je het kasteel niet bezoeken. Via de natuurwandelingen tonen we het prachtige domein, maar ook in de winter willen we initiatieven blijven organiseren, zoals lezingen. Zo blijft de site van het kasteel ook tijdens de werken dicht bij de mensen en tonen we dat dit kasteel een waardevol monument is dat vele Hagelandse harten sneller doet slaan. We hopen dan ook dat anderen door onze initiatieven geïnspireerd geraken om mee de toekomst van het kasteel te verzekeren.”

Meer inspiratie?