Menu

Inclusie en diversiteit vergroten in jouw vrijwilligersbestand

New Faces

Een praktische aanpak voor Vlaanderen met oog op nieuwkomers

De Nederlandse organisatie New Faces slaagde erin om in 2019 meer dan 1000 nieuwkomers in te zetten als vrijwilligers, betaalde krachten, artiesten,... op festivals en culturele evenementen. Hoe? Door culturele organisaties te leren om zelf een netwerk met nieuwkomers uit hun regio op te bouwen. Sindsdien mag New Faces gerenommeerde festivals zoals Lowlands, Amsterdam Dance Event en vele anderen tot hun alumni rekenen. 

Hoe gaat dit praktisch in zijn werk? New Faces ontwikkelde een handige toolkit voor het betrekken van nieuwkomers in de werking van jouw organisatie. In deze sessie kom je te weten hoe jij met nieuwkomers kan samenwerken en worden veelvoorkomende vragen beantwoord.

Remote video URL

Ga zelf aan de slag!

Als je graag in contact wilt blijven of een workshop van New Faces in de toekomst wilt volgen, kun je je hier inschrijven.

In deze video deelt een van onze alumni, Popronde Nederland, belangrijke ervaringen en tips over hoe ze taak- en rolverdeling binnen de organisatie aangaan en tegen welke barrières ze aangelopen zijn. Dit is van toepassing voor organisaties in België. 

  1. In de toolkit vinden jullie antwoord op alle strategische en praktische vragen.
  2. De short guide laat nog een keer zien hoe je via inburgeringsscholen nieuwkomers kunt benaderen in Vlaanderen. 
  3. Het onderzoeksrapport geeft op drie pagina's een weergave van wetten en de context voor nieuwkomers in België en is deel van ons onderzoeksrapport voor alle EU-landen. 
  4. Hier een standaard inschrijfformulier voor nieuwkomers; jullie mogen hem gerust kopiëren en aanpassen. Door nieuwkomers zichzelf te laten inschrijven, zijn ze er echt klaar voor om met jullie samen te werken.
  5. Hier een mooi bestand met alle juridische vragen over vrijwilligerswerk met nieuwkomers (pagina 11) - dit is echter alleen interessant als jullie vrijwilligersvergoeding bieden. Want iedereen die in procedure is of al een titel heeft, mag gerust meedraaien zonder extra gedoe.
  6. Voor diegenen die meer willen weten over het huidige inburgeringstraject in Vlaanderen, zie een persbericht van de commissie diversiteit van de SERV.