Menu

Lancering nieuwe gratis vrijwilligersverzekering

Werk jij in jouw monument of op jouw site met vrijwilligers? Dan is dit belangrijk nieuws voor jou! 

Vanaf 1 april 2019 vernieuwt Vlaanderen de gratis verzekering voor vrijwilligers. Deze verzekering is vooral interessant voor feitelijke verenigingen en opstartende vzw’s of vzw’s zonder personeel. De organisatie kan gratis maximum 1000 vrijwilligersuren per 12 maanden verzekeren. De verzekering wordt aangeboden in Vlaanderen en voor Nederlandstalige organisaties in Brussel. Vanaf 1 april kan ze aangevraagd worden via www.gratisvrijwilligersverzekering.be

Wat houdt de vrijwilligersverzekerig in? 

De gratis vrijwilligersverzekering is vooral interessant voor feitelijke verenigingen, vzw’s die opstarten en vzw’s zonder personeel. Afdelingen van koepels kunnen nog slechts specifieke activiteiten gratis verzekeren, aangezien hun koepel zelf al een verzekeringsplicht heeft. De organisatie kan gratis maximum 1000 vrijwilligersuren verzekeren. De verzekering biedt waarborgen voor:

  • Burgerrechtelijke, buitencontractuele aansprakelijkheid
  • Rechtsbijstand
  • Lichamelijke ongevallen

Wat verandert er?

  • De erkenningsvoorwaarden worden aangepast. Vanaf 1 april 2019 focussen we ons op feitelijke verenigingen, startende vzw’s en vzw’s zonder personeel. Oude erkenningsnummers zijn niet meer geldig.
  • Organisaties kunnen vanaf 1 april hun erkenning aanvragen en activiteiten beheren via een gloednieuw digitaal loket.
  • Organisaties met een maatschappelijke zetel in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest vragen vanaf 1 april hun erkenning aan bij het Vlaams Steunpunt vrijwilligerswerk, niet meer bij de VGC.
  • Is de organisatie een vzw met betaald personeel? Zij moet zelf een polis afsluiten in het kader van de verzekeringsplicht. Op www.vrijwilligersverzekeren.be vinden deze vzw’s een digitaal dossier om hierbij te helpen.